Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Kamera – oružje istine

Obljetnica pogibije ratnog snimatelja Gordana Lederera

Obljetnica pogibije ratnog snimatelja Gordana Lederera

Hrvatska radiotelevizija obilježIla je u četvrtak, 10.kolovoza,  26. godišnjicu pogibije svojeg snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. prenoseći istinu o Domovinskome ratu.

Uz članove obitelji brojna izaslanstva su tako  odala počast  Gordanu Ledereru  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž“ u Hrvatskoj Kostajnici.

 

G5

 

Gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako je Gordan Lederer dao ono najvrednije što čovjek može dati.

Njegov rad bio je od krucijalne važnosti, prenosio je svijetu istinu o Domovinskom ratu. Zahvalio je svima koji su branili i obranili Hrvatsku te istaknuo kako njihove zasluge nikada ne smijemo zaboraviti.”

Marinko Čavar , predsjednik Zbora zbora ratnih izvjestitelja  Hrvatske radiotelevizije  podsjetio je na ulogu novinara, ratnih izvjestitelja u Domovinskom ratu koji su širili istinu o nametnutom nam ratu

 

 

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, Ivan Celjak  u ovoj je prigodi istaknuo

 

 

Hrvatska nije željela rat, pogotovo ne ovakav rat, istaknuo je Celjak.

 

G

 

Lederer je bio  naoružan kamerom, istinom i ljubavlju

 

 

Gordan je boraveći s nama snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini.

“Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio.”

 

G4

 

Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

 

 

Uz sva naša nastojanja, neprijatelj nam nije dozvolio da ga odvedemo u bolnicu i spasimo mu život. Ostali smo bez istinskog prijatelja. Njegova jedinstvena djela neka nas uvjek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine.

 

 

Puno je riječi rečeno o jednoj od najvećih osoba ne samo Domovinskog rata, već i Republike Hrvatske. Pucanj u pravdu, pucanj u istinu. Gordan Lederer ostaje kao učitelj istine kao mučitelj istine, kao osoba koja je svojim bićem, svojim životom, radom, posvjedočio što je prava isitina.

U to vrijeme se borio jednako  kao hrvatski branitelj. Rat se dobiva istinom, a ona u sebi sadržava i pravdu i ljubav. Gordan Lederer je uz oružje istine – kameru – u svojim rukama imao i ljubav… ljubav prema svim Hrvatima, prema svojoj Domovini, ljubav prema onima koji su tada sasuli svu mržnju na ove naše prostore.

Na  ovom mjesto se sjećamo pravog borca za istinu i Božjeg heroja, rekao je, u prigodi sjećanja na Gordana Lederera, fra Silvio Šćepanović.

 

G7

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.