Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Transparentno upravljanje proračunima bitno je zbog odgovornosti prema građanima”

Petica za Sisačko-moslavačku županiju

Petica za Sisačko-moslavačku županiju

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Prezentacije rezultata i uručivanje priznanja najboljima održano je u utorak 4. srpnja u Kući Europe u Zagrebu.

 

Ž 2

 

Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračuna jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost.

O transparentnosti su uz ministra financija Zdravka Marića i ministra uprave Lovre Kuščevića govorili i Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec te Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

 

Ž 1

 

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave. Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,1.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su „peticu“ iz transparentnosti osvojile i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska. Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).

 

PAUK

 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk u obraćanju je izrazio zadovoljstvo prosječnim rezultatom svih županija, ali i rezultatom Šibensko-kninske županije.

“Stalo nam je do ovog istraživanja i zbog građana koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Znamo da je naš projekt OTVORENI PRORAČUN ipak iskorak u želji da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Vjerujemo da možemo napraviti još neka poboljšanja  i uvjeravam vas da već danas analiziramo mogućnosti vezane uz izradu jedinstvenih proračunskih vodiča te procesima participativnog budžetiranja” – zaključio je Pauk.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.