P1040811

Na sjednici se, pod predsjedanjem Borisa Mesarića predsjednika ŽK Sisak, raspravljalo o stanju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije.

 

P1040801

 

Što se stanja gospodarstva tiče Mesarić je naglasio da, iako je dosta kritičan, ipak vidi svjetlo na kraju tunela. Kazao je kako je Sisačko-moslavačka županija prvenstveno proizvodna i izvozna županija zbog čega nije u zavidnoj situaciji te se dotaknuo financijskog rezultata za prošlu i pretprošlu godinu, ali i rekao nešto više o stanju izvoza:

 

 

Mesarić naglašava kako, unatoč investicijama Grupacije Hipp u Glini i Drvog centra Glina, županiji i dalje nedostaje proizvodnih investicija.

 

Poseban naglasak stavlja na izrazito negativan odnos broja zaposlenih i nezaposlenih, točnije umirovljenika, jer unatoč zabilježenoj manjoj stopi nezaposlenosti, odnos 37.667 zaposlenih i 46.014 umorovljenika rezultira neodrživim stanjem u kojem na jednog umirovljenika u županiji ima 0,8 zaposlenih. Dodaje kako je taj odnos na razini Republike Hrvatske takav da na jednog umirovljenika ima 1,18 zaposlenih, što je, zaključuje Mesarić, vrlo alarmantno.

 

Istaknuo je i problematiku radne snage to jest nedostatak iste:

 

 

Dodao je kako se tom problemu može doskočiti na nekoliko načina. Prvi je taj da se uvede dualno obrazovanje kako bi mladi bili sposobni za rad, ali ističe i kako je potrebno te iste mlade i motivirati, posebno naglasivši tu pitanje plaća.

 

 

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, Zvonimir Savić govorio je o trendovima u gospodarstvu Republike Hrvatske te gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije u kontekstu hrvatskih županija.

 

 

Savić je istaknuo još neke pozitivne trendove u Sisačko-moslavačkoj županiji:

 

 

Robni uvoz niži nego prije 5 godina te jedino Šibensko-kninska županija uz Sisačko-moslavačku bilježi takav pad uvoza no Savić ističe opasnije negativne trendove u županiji:

 

 

Na sjednici se raspravljalo i o Odluci o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini.

 

Među poduzećima koji će dobiti zlatnu plaketu su tako sisački Mlin i pekare u kategoriji velikih poduzeća, Drvni centar Glina u kategoriji srednjih poduzeća, Optiplast iz Odre Sisačke u kategoriji malih poduzeća, a dodajmo i to kako će nagradu za inovativnost dobiti Recro iz Topuskog.


 

Stanje gospodarstva Sisačko-moslavačke županije
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar