Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Odbor za poljoprivredu EP o slovenskom zahtjevu

… za produženje roka o označavanju vina Teran

Danas će Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta odlučivati o slovenskom zahtjevu za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti (PDO) Hrvatska Istra.

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir:

 

 

Petir pojašnjava kako je Republika Hrvatska svoj zahtjev podnijela prije pristupanja u punopravno članstvo te je ispunila sve postavljene uvjete za „otvaranje“ navedenog popisa.

 

Ne postoje utemeljeni razlozi za odgađanje donošenja akta jer je donošenje ovog akta usko vezano s obvezom Europske komisije da usvoji zaštićene oznake izvornosti koje su ugovorom o pristupanju priznate Hrvatskoj  (među kojima je ZOI Hrvatska Istra unutar kojega je Teran), a krajnji rok iz Uredbe za donošenje akta je bio 01.07.2017.

 

logogroup_HR_full-color

 

Odgađanje ovog pitanja traje već četiri godine tijekom kojih su hrvatski proizvođači stavljeni u nepovoljan položaj i nanosi im se neprimjerena ekonomska šteta.

 

Svi dosadašnji argumenti slovenske strane nisu niti malo relevantni za stupanje na snagu delegiranog akta. Hrvatska je zadovoljila pravnu formu te sukladno propisima Europske unije zatražila izuzeće u pogledu korištenja naziva sorte – stoga ne postoje razlozi za odgodu stupanja na snagu akta kojim se omogućava označavanje naziva sorte vinove loze Teran na vinima s oznakom izvornosti Hrvatska Istra.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.