Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dumbović: Uključimo mlade u rad EU fondova

Prenosimo intervju sa portala Nacionalno.com

Saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije raspravljao je na svojoj 6. sjednici o obavljenoj reviziji učinkovitosti utjecaja programske inicijative Jaspers na podnesene projektne prijedloge Republike Hrvatske za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

 

Nakon sastanka zamolili smo gradonačelnika Petrinje i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića da nam kaže o čemu se razgovaralo.
 
“Upoznao sam članove Odbora sa iskustvom Grada Petrinje i Komunalnog poduzeća “Privreda” sa provedbom i praktičnim  iskustvima na projektu  „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“, prvim je i jednim je od najvećih te vrste u Republici Hrvatskoj, ukupne procijenjene vrijednosti od gotovo 431 milijun kuna. Dumbović se posebno osvrnuo na vrijeme intenzivnog rada sa stručnjacima i konzultantima iz Europske komisije Jaspers – kazao je gradonačelnik Dumbović.
 
Dodao je da to nisu jednostavni poslovi, koje su tijekom protekle četiri godine napravile, pojedine osobe već su radile ekipe entuzijasta što pokazuje projektna dokumentacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koje je bilo posebno zahtjevno.
 
“Sjetite se što smo napravili od projekata Europske komisije. Moja  iskustva u radu sa Jaspersom govore da se u svim aktivnostima naglašavala točnost, principijelnost, stručnost i odgovornost svih sudionika.
 
Za nas je posebno bilo važno uključiti mlade i stručne ljude koji su u komunikaciji sa stručnjacima iz Jaspersa nadograđivali svoje znanje i stjecali neophodna iskustva bitna za provođenje ovog projekta koja će moći u buduće primjenjivati ne samo na vodovodnim, već i cestovnim, ali i drugim infrastrukturnim projektima.”
 
U razgovoru, vezano za EU Fondove interesiralo nas je što gradonačelnik očekuje?!
 
“Projekti sufinancirani iz fondova EU vrlo su zahtjevni. Za njihovu  provedbu neophodno je stalno praćenje aktivnosti i kontrola učinkovitosti, a dosad provedena revizija je pokazala da radimo, učinkovito.
 
Saborski zastupnik Darinko Dumbović za Nacionalno.com kazao je da kada je riječ o projektima u Petrinji, djelomično je zadovoljan njihovim provođenjem.
 
U sklopu projekta je i pročistač, za kojeg očekujem žurno natječaj, kako bi bio napravljen na vrijeme i završen pararelno sa ostalom vodovodnom i i komunalnom infrastrukturom. U protivnom ćemo imati problem i plaćati penale, nadzor i druge nepotrebne troškove, na što grad nije spreman.
 
“Danas na Odboru naglasio sam da suradnja i povezanost Hrvatskih voda i ostalih nositelja projekta treba biti još bolja i učinkovitija jer mladi ljudi u Hrvatskoj moraju dobiti šansu da nauče pripremati i provoditi projekte financirane  iz EU fondova. Potrebno je zaposliti tisuću mladih i obrazovanih stručnjaka i tako stvoriti pretpostavke da se sredstva iz fondova iskoriste za razvoj i napredak pojedinih regija” kazao je Dumbović.
 
Neki projekti u gradu Petrinja bi trebali biti od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, o čemu će Dumbović kako doznajemo(utorak) razgovarati s idući tjedan s ministrom državne imovine Goranom Marićem.
 
Kako neslužbeno doznajemo, u utorak, ministar Goran Marić dolazi u Petrinju i vjerojatno će imati o čemu razgovarati s gradonačelnikon Darinkom Dumbovićem.

 

DD2


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.