Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan branitelja Sunje

U mimohodu središtem Sunje

U mimohodu središtem Sunje

Od ove godine, svakog  27. srpnja Sunja će obiilježavati Dan branitelja Sunje u spomen na sve branitelje koji su tijekom Domovinskoga rata stali u obranu Sunje, Sunjske Posavine i Hrvatske.

 

DSC_0072 (1)

 

O inicijativi, načelnik općine Sunja, Grga Dragičević:

 

 

Iako svakodnevno izložena granatiranju Sunja se uspješno obranila:

 

 

Sisačko-moslavačka bojišnica  bila je okosnica obrane grada Zagreba, rekao je u prigodi obilježavanja Dana branitelja općine Sunja župan Ivo Žinić:

 

 

naslov (3)

 

Čestitajući svim braniteljima Sunje njihov dan, župan je podsjetio kako je Sunja u to vrijeme bila simbol otpora:

 

 

U jutarnjim satima 27. srpnja 1991., kada su pobunjeni Srbi uz pomoć tzv. JNA iz okolnih sela minobacačima i topništvom napali Sunju, nju su u tom trenutku branili malobrojni policajci Policijske postaje Sunja, naoružani samo lakim naoružanjem, podsjetio je izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i  izaslanik načelnika GS OS RH  generala zbora Mirka Šundova, brigadir Predrag Krapljan.

 

DSC_0085 (2)

 

U tom je trenutku za njezine mještanke i mještane počeo surovi i krvavi četverogodišnji rat, a za još uvijek nedovoljno istraženu noviju povijest, stvaranje fenomena obrane Sunje. Uspješna obrana Sunje i Komareva poremetila je velikosrpske planove za zaokruženje zapadnih granica okupiranog područja na rijekama Savi i Kupi. Strategijski značaj uspješne obrane Sunje do punog je izražaja došao u oslobodilačkoj operaciji „Oluja“, kada Sunja postaje ishodište za uvođenje snaga Hrvatske vojske na pravcu Sunja – Hrvatska Kostajnica – Dvor, dodaje brigadir Krapljan.

Na tom slavnom putu od Sunje do slobode, u razdoblju od 1991. do 1995., svoje živote je dalo više od osamdeset hrvatskih policajaca i vojnika, a njih više od 150 je ranjeno.

Izaslanstva  su  kod središnjeg križa poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Sunji položila vijence i zapalila svijeće. Počast poginulim braniteljima odali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika GS OS RH brigadir Predrag Krapljan, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je vodio  župan Ivo Žinić, a u kojem su bili  zamjenik župana Ivan Celjak, saborska zastupnica dr. Željka Josić i županijska vijećnica Sanja Kozarić, izaslanstvo gradova Petrinje, Novske i Hrvatske Kostajnice, općine Sunja , PP Sunja, HV-e,  brojne braniteljske udruge iz Velike Gorice, Komareva, Siska, Petrinje, Sunje , civilne udruge…

 

DSC_0022 (1)

 

Prigodnu molitvu predvodio je fra Silvio Šćepanović, župni vikar u Hrvatskoj Kostajnici.

 

DSC_0064 (1)

 

U svečanom programu, održanom u središtu Sunje , nazočnima su se obratili predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sunje Ivica Mikulić, zamjenik načelnika općine Sunja Ivica Kozarić, župan Ivo Žinić i brigadir Predrag Krapljan. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su KUD “Seljačka sloga” Bobovac, KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska, KUD “Slovinci” i KUD “Sunjanka”, a na ratnu  povijest Sunje podsjetila je i pjesma Sunjska balada koju su zajedno otpjevali njezin autor Ivica Kozarić i član KUD-a “Seljačka sloga” Greda Sunjska , Fran Brleković.

Obilježavanje Dana branitelja Sunje završeno je koncertom Slavonskih lola.

 

U obrani Sunje sudjelovali su pripadnici ovih postrojbi:

–  djelatni i pričuvni pripadnici MUP-a

– 3. satnija 57. samostalnog bataljuna „M.Celjak“

– 2. „A“ brigada ZNG „Gromovi“

– 81. samostalna „Posavska“ bojna

– 82. samostalna „Sunjska“ bojna

– Samostalna satnija „Zrin“

– Samostalna satnija „Djed“

– Domobranska satnija „Dvor“

– 165. brigada HV „Sunja“

– Domobranska bojna Sisak

– Samostalna domobranska bojna „H. Kostajnica“

– 17. domobranska pukovnija Sunja

– Vojna policija

– Antiteroristička policija Sunja

– Riječna ratna flotila te povremeno, i u kraćem vremenskom periodu, manji dijelovi sedam samostalnih postrojbi potpore, te deset postrojbi razine brigade iz šireg zagrebačkog područja.

 

DSC_0076 (1)

DSC_0037

DSC_0018

DSC_0008 (2)

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.