Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

21. Konjički maraton – Spomen na “Oluju”

Tradicija prošlosti – potreba budućnosti

Tradicija prošlosti – potreba budućnosti

Poznata su imena sedam jahača, članova  Udruge uzgajivača arapskih konja iz Volodera, organizatora konjaničkog maratona pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti. Uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u 21. izdanju  poznati maraton održava se pod  pokroviteljstvom Grada Popovače.

Svoju četverodnevnu misiju istočnim dijelom Sisačko – moslavačke županije započinje u subotu 5. kolovoza. Na obiteljskom imanju Petters u voloderskom Donjem Krivaju u svitanje tog državnog blagdana zajahat će: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tia Tutić, Matilda Glibo, Ivo Gedić, Dino Presker i Dubravko Presker.

Odvažni konjanici u subotu, 05.kolovoza  će u 7.30 sati biti ispraćeni ispred zgrade Policijske postaje u Kutini: govorima, blagoslovom i nastupom KUD-a Moslavec iz Volodera, Nastavit će put prema slavonsko-posavskom dijelu  županije. Podnevni doček je u poznatom parku općinskog središta Lipovljani. Razumljivo tu neće izostati uz hrvatsku i nošnje tamošnjih nacionalnih manjina i najava skorašnjih Lipovljanskih susreta.

Večernji doček oko 19 sati tog državnog blagdana je u Staroj Subockoj, nadomak grada Novske na tradicionalnom imanju Petters. Posebno dostojanstvo činit će postrojavanje konjanika pod ratnim i zastavama braniteljskih udruga grada Novske. Središnje mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata u nedjelju 6. kolovoza u 19 sati je Jasenovac. Naime, dionice ovog neprekinutog maratona koji je ušao u treće desetljeće  posvećene su 3. „kutinskoj“ bojni 125. domobranske pukovnije Novska, a koja je upravo u akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine oslobađala jasenovačko područje.

Detalji programa i dočeka utvrđeni su i koncem minulog tjedna dogovoreni s čelnicima svih spomenutih  gradova i općina. Daljnja dva dana udaljeni od javnosti u potpunom suglasju čovjeka i prirode u avanturističkom stilu  konjanici će živjeti  uz rijeku Savu i prostranom Lonjskom  polju, a kroz  koje će se 8. kolovoza i vratiti u svoje ishodište Voloder.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.