Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Vladimir Čavrak nije bio nositelj nezavisne liste, nego nestranački kandidat za župana!”

Priopćenje županijske organizacije Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti

Županijska organizacija Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti Sisačko-moslavačke županije u ovom priopćenju donosi reagiranje na optužbe o „prodaji vijećnika“ pri konstituiranju Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, održanom u Sisku u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine.

“VLADIMIR ČAVRAK NIJE BIO NOSITELJ NEZAVISNE LISTE NEGO NESTRANAČKI KANDIDAT ZA ŽUPANA I NOSITELJ LISTE KOALICIJE STRANAKA PREDVOĐENE BM 365 – STRANKOM RADA I SOLIDARNOSTI

Netočna je informacija koju je Hrvatska televizija objavila u vijesti o konstituiranju Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije u emisiji Regionalni dnevnik (ponedjeljak, 26. lipnja, drugi program HTV-a) koja kaže kako su „potrebnu većinu HDZ-u i koalicijskim partnerima osigurale ruke dvoje vijećnika izabranih na listi neovisnog nositelja Vladimira Čavraka“ koji su potom – „promijenili tabor“. I neki dnevni listovi, kao i portali, netočno su izvijestili o „nezavisnoj listi prof. dr. sc. Čavraka kojem su potporu dale stranke BM 365-PH-HDRS-BUZ“. U cilju objektivnog informiranja javnosti, ali i u interesu Stranke rada i solidarnosti, dužni smo pojasniti nekoliko činjenica!

Kada se već u samom temelju vijesti krene od pogrešne činjenice, onda niti zaključak ne može biti ispravan! Naime, prof. dr. sc. Vladimir Čavrak nije bio nikakav „nositelj Nezavisne liste“, nego ga je na listu pozvala BM 365 – Stranka rada i solidarnosti i njeni koalicijski partneri: Promijenimo Hrvatsku (PH), Hrvatska demokratska regionalna stranka (HDRS) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ). Čavraku je ponuđeno mjesto kandidata za župana i nositelja ove KOALICIJSKE LISTE, a ne NJEGOVE NEZAVISNE liste! Više pojedinosti o tome moguće je vidjeti u Koalicijskom sporazumu, predanom Županijskom izbornom povjerenstvu pri prijavi koalicijske liste. Tako je prof. Čavrak i ostvario svoj vijećnički mandat. Jedan mandat je ostvarila BM 365 – Stranka rada i solidarnosti kao stranka nositeljica Koalicije, te po jedan mandat stranke PH i HDRS.

U članku 6. Koalicijskog sporazuma ovih stranaka propisana je procedura za slučaj mirovanja ili prestanka mandata izabranog vijećnika. Kako je „izabrani član predstavničkog tijela“ iz BM 365 – stranke rada i solidarnosti bio Josip Takač, zaposlenik Županije što je „nespojiva dužnost“, „njega zamjenjuje neizabrani kandidat političke stranke potpisnice ovog Sporazuma s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje“, dakle iz Stranke rada i solidarnosti! Shodno tome, Stranka rada i solidarnosti je odlučila da Takača mijenja Tomislav Čubela – „neizabrani kandidat političke stranke potpisnice ovog Sporazuma s koje je izabran i član (Takač) kojemu mandat miruje“. Smatramo da je ovaj članak Sporazuma vrlo precizan i nadasve logičan!

Međutim, zbog sljedeće rečenice u članku 6. Sporazuma, kako će Koordinacijsko tijelo sastavljeno od predstavnika svih stranaka Koalicije „obavijestiti nadležno upravno tijelo Županijske skupštine“, tumačenje županijske pravne službe je bilo da sve četiri stranke potpisnice Sporazuma dostave poseban dopis o njihovom slaganju da to bude gospodin Čubela. Odnosno, zamjerka postojećem članku koalicijskog Sporazuma je bila nedostatak rečenice da „zamjenu (Čubelu) samostalno određuje stranka potpisnica ovog Sporazuma s koje je izabran i član (Takač) kojemu mandat miruje“!

Među koalicijskim strankama nije bilo nikakva nesuglasja s tim u vezi, sve do nekoliko dana prije pokušaja stavljanja Takačevog mandata u stanje mirovanja. Pripremljen je dopis o određivanju zamjenika vijećnika, ali čelnici HDRS-a i PH-a odbili su to potpisati, pod utjecajem instrukcija prof. Čavraka i rukovođeni njegovim sumnjama prema Čubeli.

U takvoj situaciji, prof. Čavrak sebi je uzeo pravo da stopira mandat Stranke rada i solidarnosti računajući kako će spriječiti Čubelu da postane vijećnik, dok Takač to ne može biti budući da je zaposlenik Županije. Čavrak je to i osobno rekao Takaču i Čubeli naglasivši im, uz omalovažavanje, da će im (Stranci rada i solidarnosti) spomenuti dopis biti „potpisan u utorak, 27. lipnja“. Jasno je kako se radi o danu nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine.

Prema tome, jedini način da BM 365 – Stranka rada i solidarnosti zadrži svoj mandat i da on ne prijeđe u ruke BUZ-a, bio je da gospodin Takač, kao nositelj mandata, prekine radni odnos u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog „nespojive dužnosti“. Tako je pokušaj krađe mandata, kao nemoralan čin Vladimira Čavraka, prelio „čašu strpljenja“ u vezi s mogućnostima bilo kakvog daljnjeg sporazumijevanja! Umjesto zahvalnosti za mandat koji je i sam osvojio na listi BM 365 – stranke rada i solidarnosti, Čavrak je zapravo natjerao Josipa Takača da u posljednji trenutak mora dati otkaz ugovora o radu u Županiji kako bi zadržao svoj i stranački mandat vijećnika u Županijskoj skupštini. Pri tome valja podsjetiti kako je prof. Čavrak, kao „nositelj liste“ na poziciji nestranačkog kandidata za župana, ukupno dobio manje (7,71 posto) od liste BM 365-PH-HDRS-BUZ koju je „nosio“ (8,63 posto)!

Točno je kako je koalicija stranaka BM 365-PH-HDRS-BUZ bila osmišljena u namjeri da ostvari dobar rezultat za sebe, a ne za HDZ! Međutim, ona nije stvorena niti da se priklanja SDP-u koji je dobio daleko manji broj glasova građana ove Županije i duplo manji broj mandata vijećnika od HDZ-a. Upravo ovo posljednje – priklon SDP-u i predvođenje „skupine 23“ kao neke nove koalicije, prof. Čavrak je snažno zastupao. Pitamo se, je li on na ovakav način, preko liste Stranke rada i solidarnosti i njene Koalicije, pokušao riješiti neke svoje stare ambicije i nedovršene (ob)račune s HDZ-om, kao strankom kojoj je sve do nedavno pripadao?!    

Ako se pažljivo prouče rezultati koje je postigla BM 365 – stranka rada i solidarnosti u posljednje tri godine (parlamentarni izbori 2015. i 2016., te lokalni izbori 2017.) u Sisačko-moslavačkoj županiji, moguće je uočiti izuzetan rezultatski uspon koji predstavlja nimalo zanemarivu konstantu: iako u tri posve različite koalicije tijekom tri posljednje godine, činjenica je kako ih je predvodila upravo Stranka rada i solidarnosti.

U svakom slučaju, posve je jasno kako BM 365 – Stranka rada i solidarnosti nije nikome „prebjegla“, ni od koga „pobjegla“, nikome se nije „prodala“ niti je „promijenila tabor“! Koalicijski sporazum ove četiri stranke, naravno, jasno tretira njihove međusobne odnose prije izbora i u slučaju izborne pobjede. U koaliciji s kojom je bila (PH-HDRS-BUZ), Stranka naprosto nije osvojila većinu, a nije niti mogla referendumom upitati svoje birače – komu se oni žele ili ne žele prikloniti. Uvjerena je da njeni birači, dajući joj svoj glas, žele konkretan, odgovoran i učinkovit javni, politički rad na području cijele Sisačko-moslavačke županije, kao i u gradovima i općinama na području ove Županije kakav se uobičajeno ogleda u radu i djelovanju njenog predsjednika i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića!.

Upravo zato BM 365 – Stranka rada i solidarnosti legitimno svoj jedini ostvareni mandat na svojoj koalicijskoj (a ne Čavrakovoj) listi koju je predvodila, daje HDZ-u i njegovim stranačkim partnerima, kao Koaliciji kojoj je i toliki broj građana Sisačko-moslavačke županije dao svoje povjerenje. U tom smislu, Stranka rada i solidarnosti djelovat će s punom odgovornošću i za dobrobit svih građana Sisačko-moslavačke županije. Svakako, sjećajući se najprije svojih glasača kojima upućuje izraze zahvalnosti za ukazano povjerenje!”


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.