Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U prosincu istječe odobrenje za glifosat

Najprodavaniji herbicid na svijetu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je prilikom rasprave o najčešće korištenom herbicidu na svijetu glifosatu i postupcima izdavanja odobrenja na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu rekla kako od institucija čiji rad financiraju porezni obveznici država članica očekuje transparentnost, vjerodostojnost i povjerenje.

„To se odnosi i na rad Europske agencije za sigurnost hrane i Europske agencije za kemikalije. Te agencije trebaju osigurati građanima Unije visoku kvalitetu života bez rizika za zdravlje od proizvoda koje svakodnevno upotrebljavaju“, naglasila je Petir.

 

 

Petir je upozorila i na zabrinjavajuće američke studije koje su bile podloga za ocjenu sigurnosti glifosata pred europskim institucijama.

„Objava korespondencije tvrtke Monsanto u procesima pred sudovima u Sjedinjenim Američkim državama koja posljednjih mjeseci preplavljuju medije, a vezano uz više od 60 tužbi za narušavanje zdravlja i pojave non-Hodkinovog limfoma povezanog s korištenjem aktivne tvari glifosata u sredstvima za zaštiti bilja, poljuljalo je vjerodostojnost američkih agencija nadležnih za zaštitu zdravlja i okoliša zbog sumnje u vjerodostojnost određenih studija koje su se koristile u procjeni rizika“, rekla je Petir.

Pozvala je Europsku komisiju da dostavi hitno odgovor na postavljena pitanja grupe zastupnika, u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, te da iznese prijedloge za poboljšanja procedura koji bi postupke ocjene sigurnosti biocida učinile vjerodostojnijima.

Petir EPP

Naime, zastupnici su od Komisije zatražili informacije o koracima koje Komisija poduzima kako bi se pobrinula da se odluka o produljenju odobrenja glifosata koje istječe najkasnije 31. prosinca 2017. temelji na vjerodostojnim i neovisnim znanstvenim nalazima te hoće li Komisija istražiti navode o neprimjerenom utjecaju od strane podnositelja zahtjeva.

Ujedno, Odbor zanima koje konkretne mjere Komisija razmatra u kontekstu aktualne ocjene Uredbe o proizvodima za zaštitu bilja i Uredbe (EZ) br. 178/2002 o općim načelima zakona o hrani u okviru programa prikladnosti i uspješnosti propisa (REFIT) kad je riječ o transparentnosti i ulozi recenziranih i javno dostupnih znanstvenih studija u ocjeni aktivnih tvari. Osim toga, Odbor zanima na koji način Komisija i Europska agencija za sigurnost hrane jamče da se odredbe iz članka 63. Uredbe o proizvodima za zaštitu bilja u pogledu objavljivanja znanstvenih dokaza poštuju u skladu sa sudskom praksom Suda Europske unije, osobito s presudama u predmetima C-673/13 i C-442/14 te koje mjere Komisija poduzima kako bi financirala istraživanje i inovacije u pogledu alternativnih održivih i ekonomičnih rješenja za zaštitu bilja.

Glifosat je najprodavaniji herbicid na svijetu i jedan od najčešće upotrebljavanih  u Europi, sistemski  herbicid širokog spektra i organofosforni spoj – fosfonat. Koristi se za uništavanje korova, posebno godišnjih širokolisnih korova i trava, koje su zapravo ekološki kompetitori žitaricama. Monsanto ga je plasirao na tržište 1974. godine pod trgovačkim imenom Roundup, a prava intelektualnog vlasništva istekla su 2000. godine.

Korištenje glifosata usko je povezano s uzgojem GMO-a. Postojeće sorte GMO soje i kukuruza sadrže proteine koji uzrokuju toleranciju sorti na herbicide koji sadržavaju glifosat. „Multinacionalne kompanije umanjuju opasnost glifosata za zdravlje jer i dalje žele prodavati GMO koji je jedino konkurentan s aplikacijom tog herbicida“, upozorava Petir i podsjeća da je meta analiza epidemioloških studija radnika koji u svom radu koriste herbicide pokazala povećan rizik kod njih od B-staničnog limfoma.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.