Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U Glini obilježavanje 26. obljetnice početka oružanog otopora

Svečana akademija održana u Hrvatskom domu

Svečana akademija održana u Hrvatskom domu

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, u Glini se svečano obilježava 26. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu.
 

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro odupri srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.
 

Obilježavanje 26. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.
 

Nastavilo se III. Memorijalnim kupom „Tomislav Rom“ u sportskom ribolovu, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Sisačko-moslavačke županije, na jezeru Bajer.
 

Položeni su  vijenaci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu bana Josipa Jelačića, a  u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini služena je sveta misa.
 

Na ŠRC Banovac svečano su otvoreni sportski susreti u spomen na poginulog policajca Tomislava Roma u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije.

 

P1040095

 

Središnji dio cjelodnevnog programa bila je svečana  akademija održana u Hrvatskom domu u Glini, a nazačio je i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved:

 

 

 

P1040079

 

Gradonačelnik Gline, Stjepan Kostanjević, zahvalio je svima što su došli odati počast poginulima te posjetio na tragični događaj od prije 26 godina:

 

 

 

P1040111

 

Sisačko-moslavački župan, Ivo Žinić, ovom prigodom kao izaslanik pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, izrazio je zadovoljstvo što može pozdraviti i zahvaliti braniteljima te dodao:

 

 

 

P1040085

 

Akademiji je nazočio i izaslanik Ministra unutarnjih poslova, Josip Mihaljević, koji je naglasio kako će se s ponosom svaki put odazvati te dodao:

 

 

Istaknuo je kako je Tomislav Rom bio prva žrtva na banovinskom ratištu nakon proglašenja neovisnosti hrvatske države te zahvalio svima koji su uveličali današnji dan, a posebnu zahvalu uputio je upravo hrvatskim braniteljima.

 

Program obilježavanja obljetnice nastavio se proglašenjem pobjednika sportskih natjecanja i uručenje pehara te završava memorijalnom utrkom „Tomislav ROM“  u organizaciji Atletskog kluba Glina na ŠRC Banovac od 19 sati.

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.