Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Proslavljen blagdan sv. Kvirina

Zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska

Zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, svečano je proslavljen u subotu 3. lipnja, misnim slavljem u bazilici Sv. Kvirina koje je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, vladikom grkokatoličke križevačke eparhije Nikolom Kekićem, pomoćnim biskupima zagrebačkim Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i sedamdesetak svećenika.

Misi je tradicinalno prethodila svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada do bazilike Sv. Kvirina u kojoj su sudjelovali brojni vjernici, mladi, policajci i vojnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi KUD-ova, vatrogasci i predstavnici lokalne vlasti te gosti iz Szombathelyja i Heidesheima.

 

_MG_9310

 

Na početku je sve okupljene pozdravio biskup Košić istaknuvši da smo se okupili na ovoj proslavi kako bi nas sv. Kvirin ohrabrio i nadahnuo da hrabro živimo svoj kršćanski i katolički identitet.

„Dok se u svim drugim gradovima koji slave svoga zaštitnika uključuju u procesiju svi građani, od male djece do odraslih, kod nas se, i to u isto vrijeme kad je i ova središnja, kršćanska proslava, već godinama u Sisku organizira tzv. dječja proslava Dana grada. Nadam se da je to zadnja takva proslava jer ona ne samo da onemogućuje djeci koja su vjernici, nego i njihovim roditeljima, da se uključe u procesiju i svetu misu, a što je vrhunac slavlja Dana grada, koji nije samo gradski praznik nego kršćanski blagdan mučeništva našeg sveca, zaštitnika Grada i Biskupije, svetog Kvirina“, poručio je biskup predstavnicima gradske vlasti te pozvao sve vjernike da u što većem broju izađu na birališta.

„Molimo također svetoga Kvirina da naša županija, grad Sisak i drugi gradovi i općine u našoj Biskupiji koji sutra izlaze na birališta dobiju dostojne predstavnike koji će pošteno i požrtvovno raditi ne za sebe nego prvenstveno za dobro svih naših građana, od kojih smo više od 80 posto mi katolici. Nadamo se da će nam sveti Kvirin izmoliti da živimo u miru te da i mi katolici uživamo sve slobode i prava koje imaju i pripadnici drugih zajednica u našem hrvatskom društvu“. Zahvalivši vojnom Ordinariju što se odazvao predvoditi ovo slavlje biskup Košić tom prigodom darovao mu je kip sv. Kvirina.

 

_MG_9379

 

U homiliji govoreći o životu zaštitnika Sisačke biskupije biskup Bogdan je istaknuo kako njegov spomen punih XVII. stoljeća pronosi svijetom slavu drevne Segestice, Sisciae.

„Njegovo mučeništvo svjedoči o snazi i čvrstoći kršćanske zajednice iz trećeg stoljeća u ovome gradu. Sve to podsjeća nas na prvu evangelizaciju u našim krajevima, na susret antičke filozofije i rimske religije s kršćanskom evanđeoskom porukom. Bio je to susret svjetonazora  koji u mnogočemu imaju različite poglede o svijetu, životu i čovjeku. Antički pogled na svijet prožimao je zakonodavstvo i dominirao je u svim strukturama vlasti. Kršćanski pogled na svijet, kršćanska poruka je imala snagu u sebi i bila je snažna ukoliko je bila utjelovljena u svakodnevni život kršćana. Kako nekad tako i danas! Mučeništvo sv. Kvirina podsjeća nas na brojne ranokršćanske svjedoke vjere iz naših krajeva, Panonije i Ilirika: Siska, Srijemske Mitrovice, Salone, Istre, itd.“, ustvrdio je propovjednik te se zapitao u čemu je to bio Kvirinov grijeh.

„Njegov dosljedan kršćanski život i zauzeto apostolsko djelovanje, ovdje u Sisku među kršćanima i poganima, nisu mogli biti nezamijećeni. Upravo stoga se našao na popisu onih koji su, za vrijeme Dioklecijanova  progonstva kršćana, stavljeni na kušnju. Po nalogu namjesnika Maksima, Kvirin je bio uhvaćen. Od njega se tražilo da žrtvuje poganskim božanstvima. To bi značilo da se javno odrekne svoje kršćanske vjere. I kad je odbio to učiniti, na njega se sručila sva mržnja s poniženjima, uvredama i mučenjima. Budući da se nije odrekao svoje vjere osuđen je na smrt i bačen je u rijeku s kamenom oko vrata.  Dakako, suđenjem i izvršenjem smrtne presude uglednome sisačkome biskupu vlast je odlučno htjela poručiti da nema nedodirljivih te da nema nikakva kompromisa s kršćanima. Oni moraju nestati s lica zemlje. Suđenjem biskupu Kvirinu osuđeno je daleko više od jednoga čovjeka. Osuđena je misao, ideja, poruka, sloboda izbora…. Osuđen je kršćanski svjetonazor. Osuđena je jedna Crkva“.

 

_MG_9359

 

U nastavku biskup je upozorio kako sveci i mučenici nisu prošlost. „Gotovo svakodnevno do nas dopiru s raznih strana svijeta, poglavito iz Azije, s Bliskog Istoka i Afrike vijesti o osudama na smrt kršćana zbog toga što vjeruju u Isusa Krista i što su postojani u svome uvjerenju. Crkva je od samih početaka prepoznavala one koji su kreposno živjeli kao i one koji su položili svoj život za Boga. Častila ih je i časti kao svece. U nevoljama i tjeskoba, u progonstvima i u svako drugo vrijeme sveci su bili i ostali svjetionici kršćanskoj zajednici. Ako li su oni mogli, zašto ne bismo i mi mogli kršćanski živjeti?

Svetci nas pozivaju da slijedimo Isusa i njegovo Evanđelje u današnje doba koje je sve manje sklono Isusovoj poruci. Zar i mi svakodnevno ne doživljavamo kako se sukobljavaju materijalistički pogled na svijet i čovjeka s kršćanskom objavljenom porukom?! Umjesto da se dijaloški traže najbolja rješenja za otvorena pitanja, u Zapadnoj kulturi sve više se pribjegava javnome linču kršćanskih svetinja i službenika. U ime slobode govora sve glasniji je govor mržnje! Autentični kršćanin se znao i znat će i s time nositi“, zaključio je vojni ordinarij.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Proslavi je prethodila devetnica posvećena Duhu Svetom kojom su se Siščani i hodočasnici u bazilici duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika. Već tradicionalno, i ove godine prvog dana devetnice biskup Košić je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svojim svjedočanstvom živjeti svoju vjeru.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.