Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Primjer HSS-a je dokaz da u Hrvatskoj ne funkcionira pravna država”

Dopis Ministru uprave

Klementina Karanović, aktualna načelnica Općine Majur, uputila je dopis Ministru uprave u kojem traži postupanje jer, kako navodi, aktualni predsjednik HSS Krešo Beljak u posljednjih godinu dana donosi odluke koje su protustatutarne i protuzakonite.

“Poštovani gospodine ministre Kuščeviću,

u utorak 6. lipnja 2017. godine Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke donijelo je odluku da se iz stranke isključuju Marijana Petir, zastupnica u EU parlamentu, Marijana Fabić-Rusak, bivša članica predsjedništva stranke, Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja i Damir Lukač, član stranke.Na navedenu odluku postoji mogućnost žalbe Glavnom odboru i ta odluka će biti konačna.

Odluka, kao i svaka druga, ne bi bila niti malo čudna niti zastrašujuća da iza nje ne stoji godina dana protustatutarnog i protuzakonitog postupanja Kreše Beljaka i vodstva Hrvatske seljačke stranke na koju Ministarstvo uprave niti druge institucije pravne države uopće nisu reagirale usprkos svim dokazima. Na te radnje koje su se događale u maniri zapleta triler filmova članovi ponosne, poštene i tradicionalne stranke kakva je Hrvatska seljačka stranka nisu mogli pristati i zatražili su pomoć institucija.

Krešo Beljak postao je predsjednik HSS-a 19. ožujka 2016. godine, koje li ironije, na blagdan sv. Josipa zaštitnika Republike Hrvatske za koju su svoju krv i živote dali njegovi prethodnici.

Odmah nakon izbora za predsjednika najavio je da će biti vjeran koalicijski partner HDZ-u, ali vrlo brzo je koalicija raskinuta.Već na prvoj sjednici Glavnog odbora stranke protustatutarno je predložio proširenje Glavnog odbora koje je stupilo odmah na snagu bez usvajanja na skupštini stranke, što je protivno Statutu. Tim činom osigurao si je nadmoć u Glavnom odboru, ali problem mu je predstavljalo Predsjedništvo gdje nije imao većinu. Iznenadni parlamentarni izbori bili su trenutak da Krešo Beljak pokaže pravo lice, napravio je ono što je planirao od samog početka, potpisao sporazum s SDP-om u trenutku kad je HDZ bio u unutarstranačkim izborima i obećao članovima mjesto ministra poljoprivrede, 5 zastupnika u saboru i još 100 drugih funkcija. Lagao je članovima Glavnog odbora da nije dobio ponudu od HDZ-a a svi oni koji su u tom trenutku glasali protiv koalicije s SDP-om došli su u njegovu nemilost.

Usprkos gubitku parlamentarnih izborarezultat HSS-a po broju preferencijalnih glasova bio je približan kao i na izborima godinu dana ranije,no Krešo Beljak je tu priliku iskoristio da se riješi neistomišljenika u HSS-u, te skrene pažnju sa svoje odgovornosti što je HSS preveo iz vlasti u oporbu u Hrvatskom saboru. Javno je odmah nakon izbora suspendirao preko 100 članova. Već je tada računao na predstojeće izbore u stranci i slagao je svoju poziciju. Svi suspendirani bili su delegati na predstojećoj Glavnoj skupštini HSS-a ili njegovi potencijalni protukandidati za mjesto predsjednika što je dokaz da nikakav loš rezultat na izborima nije bio kriterij.

Kako bi osigurao pobjedu na izborima u stranci nakon suspenzije 100 članova, protiv njih 21 pokrenuo je postupak zbog političke odgovornosti i imenovao tri poslušnika u komisiju koja nikada nije prikupila niti jedan dokaz o krivnji, jer krivnje nije niti bilo. Ujedno je raspustio i 5 županijskih organizacija koje su mu predstavljale prijetnju, bez prava na žalbu i odmah smijenio njihove predsjednike. Uslijedila su raspuštanja općinskih i gradskih organizacija, također bez prava na žalbu te provođenje skupština bez kvoruma. Sve te radnje provedene su protivno Statutu HSS-a čime je onemogućeno članovima upravljanje strankom preko svojih izabranih predstavnika u tijelima stranke čime je prekršen i Zakon o političkim strankama.

Zahtjevi za postupanjem s brojnim dokazima dostavljeni su Ministarstvu uprave kao nadležnom ministarstvu za provođenje Zakona o političkim strankama, no nažalost Ministarstvo uprave nikad nije reagiralo niti odgovorilo na brojne zahtjeve čime se pogodovalo da se protuzakonite radnje u Hrvatskoj seljačkoj stranci provedu. Krešo Beljak, kao čovjek koji ima iskustva sa zakonom iskoristio je što su danas političke stranke iznad zakona, iako to tako ne bi trebalo biti, te ukrao Hrvatsku seljačku stranku njenim članovima!

Krešo Beljak je imao isti obrazac ponašanja promatrajući vrijeme nakon izvanrednih parlamentarnih izbora 11.9.2016. i nakon lokalnih izbora 4.6.2017. Umjesto da kao predsjednik stranke preuzme odgovornost za rezultate izbora, 14.9.2016. je suspendirao 100 članova, a 6.6.2017., nakon što osam mjeseci ništa nije napravio na rješavanju pitanja suspendiranih, hitno pokrenuo postupak isključenja istaknutih članova stranke.

Od Vas, kao novoizabranog ministra uprave tražimo da ispravite propuste koji su učinjeni u Ministarstvu uprave u mandatu Vašeg prethodnika. Unatoč brojnim dopisima, zahtjevima za postupanje i požurnicama nikad nismo dobili odgovor što je nedopustivo u uredskom poslovanju, a naročito kad se tako postupa u jednom Ministarstvu koje bi trebalo biti primjer te stoga tražimo od Vas hitno rješavanje navedenih predmeta.”


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.