Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagdan Duhova u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku

Biskup podijelio sakrament svete potvrde 81 kandidatu iz katedralne župe

Biskup podijelio sakrament svete potvrde 81 kandidatu iz katedralne župe

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Duhova, u nedjelju 4. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde 81 kandidatu iz katedralne župe. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, supsidijar preč. Milan Begić i vikar katedralne župe vlč. Robert Jakica.

Na početku homilije biskup je pročitao molitvu za sedam darova Duha Svetoga koju je molio bl. Alojzije Stepinac pozvavši okupljene da joj se svi pridruže i posvoje je „Jer bez Duha Svetoga i njegovih darova, ne možemo živjeti kao kršćani“.

 

_MG_9435

 

U nastavku biskup je istaknuo da kada su apostoli primili Duha Svetoga, bili su radosni, slavili su Boga i nisu se više bojali za sebe, nego su hrabro svima govorili o Isusu.

„Evo, to je ukratko i naša zadaća, a mogli bismo reći i definicija kršćanina: biti radostan, svojim životom slaviti Boga i biti hrabar u svjedočenju Krista. Sveti Ivan u evanđeoskom izvješću o susretu apostola s uskrsnulim Gospodinom kaže: ‘I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.’ I mi se trebamo obradovati, biti radosni jer radost je plod Duha Svetoga. On nas unutarnjom vatrom ražaruje da budemo radosni što smo kršćani. Mi znamo da postoje različiti uzroci čovjekova veselja, ali samo je Duh Sveti kojega daje Isus onima koji ga ljube, uzrok prave, duboke radosti.

Mi ne želimo biti radosni samo kratko, jedan čas ili jedan dan – a poslije dođe ili tuga ili mamurluk ili depresija, ne! Naša radost treba biti potpuna i trajna. A uzrok joj može biti samo svijest da nas Bog voli, da se Bog brine za nas, da smo ljubljena Božja djeca koju on, naš dobri Otac nikada neće napustiti niti zaboraviti. I što god nam se dogodilo, i kad će nas Bog i život kušati, kad ćemo dapače morati i trpjeti i nositi svoj križ, znat ćemo da nas On nije napustio, jer on je s nama po svome Sinu Isusu, našem Spasitelju, u Duhu Svetome. ‘Radujte se, ponavljam, radujte se uvijek!’, kaže sveti Pavao“, rekao je biskup.

 

_MG_9460

 

Govoreći o hrabrosti koju su učenici pokazivali kada su primili Duha, biskup je poručio kako tu istu hrabrost on ulijeva u sve nas.

„I mi smo često prestrašeni i nesigurni, često naši koraci nisu učinjeni u pravom smjeru, ali snaga za naš kršćanski život je upravo Duh Sveti i on može osnažiti naš duhovni život. On je ona nutarnja motivacija i snaga za život. Kad razmišljam o našim hrvatskim braniteljima, koji su u nemogućim uvjetima obranili i oslobodili našu Domovinu u nedavnom ratu koji je Hrvatskoj bio nametnut kada je naša zemlja bila najslabija, razoružana, bez sredstava da se brani, a još su joj nametnuli i međunarodnu zabranu naoružavanja, tada nisu Hrvatsku mogli obraniti nikakvi topovi ni oružje materijalno i fizičko. Bilo je to samo veliko srce čitavoga naroda i neizmjerna hrabrost naših branitelja koji su radije ginuli za slobodu negoli dopustili nepravdu.

I tako je Hrvatska spašena. To trebamo uvijek ponavljati, osobito vama, dragi mladi koji ste već rođeni poslije tih događaja. Ali vaši roditelji i moja još starija generacija, koji smo to proživjeli, znamo da je to bilo čudo Božje. Ali čuda su moguća, kada Duh Božji, duh Božje snage prebiva u ljudima, u njihovim srcima. Tada su oni nepobjedivi. Takvu hrabrost Bog želi dati i svima vama danas, kada vam dariva svoga Duha. On je duh hrabrosti koji će vas voditi da činite dobro, da se ne umorite u dobru, da dobrom pobjeđujete zlo. I da uvijek svjedočite za Krista, da ga nikada ne zatajite, da ga nikada ne ostavite. Vjerni Kristu ostat ćete kršćani koji će uvijek i u svakoj prilici biti svjesni da njemu pripadate“, ustvrdio je biskup te na kraju dao za primjer sv. Kvirina, zaštitnika biskupije.

 

_MG_9470

 

„303. godine započeo je progon cara Dioklecijana u kojem su stradali mnogi kršćani te je i biskup Kvirin bio uhvaćen i na sudu primoravan da se odrekne Krista a prihvati cara kao svoga boga. On je to odbio i zato bio osuđen na smrt. Tu hrabrost da izdržite u vjeri i ne odreknete se Krista molim i vama, dragi krizmanici. Ne znam kakve kušnje došle, one nisu kadre odijeliti nas od Krista, ako u nama boravi Duh Sveti. Iskreno vam želim, da uz darove Duha Svetoga, budete uvijek radosni, da proslavite Boga svojim životom i hrabri u ispovijedanju svoje vjere, u svjedočanstvu da njemu pripadate. Zato vam molim silazak Duha Svetoga, da vaša mlada srca on ispuni i uvijek vodi“.

 

_MG_9466

 

Misno slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor mladih „Križ ljubavi“, a na kraju misnog slavlja biskupu je zahvalio preč. Karača.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.