Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Završen 57. Festival kazališnih amatera Hrvatske

Sisački Švejk među tri najbolje predstave

Sisački Švejk među tri najbolje predstave

Proglašenjem nominacija i dodjelom nagrada u Vodicama prošlog je vikenda završen 57. Festival hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Prema odluci prosudbenog povjerenstva u sastavu teatrologinja i redateljica dr. sc. DubravkaCrnojević Carić, kazališni redatelj i pedagog Robert Raponjatetelevizijska, kazališna i filmska glumicaMirta Zečević, u kategoriji najbolje predstave u cjelini nominirane su tri predstave: Novi doživljaji dobrog vojnika Švejka kazališne skupine Panika Češke besede Sisak, Grad sjena u izvedbi Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika i Doktor Wong u izvedbi Teatra Gaudeamus Centra KNAP iz Zagreba. Nagrada za najbolju predstavu pripala je Dubrovčanima, a sisačkom Švejku dodijeljena je nagrada za inventivnost.

Put do nominacije za najbolju predstavu u cjelini vodio je preko nekoliko razina. Na ovogodišnji FKAH bilo je prijavljeno 179 predstava, koje su izvedene na županijskim smotrama, a Švejk je izveden na Smotri češkog manjinskog kazališta u Lipovcu kraj Daruvara gdje su ga selektori izabrali za najbolju predstavu od 14 prikazanih. Pobjednici županijskih smotri, njih 22 nastupili su na prvom djelu FKAH-a u Pazinu i  drugom dijelu u Vodicama.

Nominacija među tri najbolje ovogodišnje predstave amaterskog kazališta u Hrvatskoj  i nagrada za inventivnost, do sada je najveće priznanje kazališnoj skupini Češke besede Sisak i najljepši dar za deset godina kontinuiranog rada. Prije svega, redatelju Silviju Vadli, koji je predstavu i dramatizirao prema originalnom tekstu Jaroslava Hašeka, zatim  glumcima Zoranu Crnobrnji, Albertu Valli, Danijelu Radiću, Zdenki Cvahte, Milijani Drinčić, Kristini Mulanović, Irinki Vidović, Mariji Mulanović Smolčić, te scenografkinji i kostimografkinji Danijeli GotalGrgurač i Đurđici Huml za izradu kostima.

Priznanje je to i češkom amaterskom kazalištu u Hrvatskoj, koje ima tradiciju dulju od 140 godina. S obzirom da je sisački Švejk bila jedina predstava na ovogodišnjem FKAH-u koja nije igrana na hrvatskom jeziku, nominacija među tri najbolje predstave,dokaz je da za dobru predstavu nije ključan samo jezik kojim se govori, nego da se emocija i poruka na kojoj se komunicira s publikom i prosudbenim povjerenstvom gradi i putem mnogo drugih važnih kazališnih izričaja.Hašekov dobri vojnik Švejk u izdanju kazališne skupine Češke besede Sisak nije samo vojnik s  vječnim dječjim osmjehom na licu i kriglom plzenjskog piva u ruci, on je, prije svega, simbol antiratnog junaka i oličenje bespomoćnog čovjeka koji je uvidio da je u poremećenom svijetubudala i idiota moguće preživjeti samo ako se pretvara da je jedan od njih.Sisački Švejk je i priča o zbivanjima koja se svima mogu dogoditi. (iv)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.