_MG_8606

Orguljaška baština Sisačke biskupije bila je tema 11. međunarodnog orguljaškog festivala „Ars organi sisciae” koji se od 4. do 9. svibnja o.g. održao u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Petrinji i Voloderu.

Kroz proteklih deset godina ovaj se festival svojim izvanrednim programom afirmirao kao jedan od ponajboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu svjetske orguljaške scene. Osim muziciranja, ovaj festival je proteklih godina donio i brojne izložbe, promocije nosača zvuka i znanstvene skupove posvećene očuvanju neprocjenjive orguljaške baštine ovog dijela Hrvatske.


_MG_8592


I u drugom desetljeću djelovanja ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić i producentica Valentina Badanjak Pintarić i ovoga su puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Festival započeo je u četvrtak, 4. svibnja u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u Petrinji otvorenjem izložbe „Orgulje Heferer“, posvećene radu ove orguljaške radionice te koncertom u petrinjskoj župnoj crkvi Sv. Lovre Branka Mihanovića na oboi, Edmunda Andlera Borića na orguljama i sopranistice Antonije Dunjko.


_MG_8637-2


U petak, 5. svibnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu predstavljen je novi nosač zvuka „Orgulje Sisačke biskupije – Voloder”, a zatim je i održan koncert na kojem su nastupili sopranistica Martina Klarić i orguljaš Mario Penzar.

Bazilika sv. Kvirina u Sisku, u subotu, 6. svibnja, ugostila je mađarsku orguljašicu Agnesu Sztahuru, a u nedjelju, 7. svibnja u župnoj crkvi Sv. Martina, biskupa u Marinskoj Vesi koncert su održali sopranistica i gitaristica Nina Kobler i orguljaš Milan Hibšer. Na najvrjednijim orguljama ovog festivala, u ponedjeljak 8. svibnja, u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima koncert su održali orguljašica Ljerka Očić te sopranistica Ana Jembrek.


_MG_8586


Festival je zatvoren misom zahvalnicom koju je u utorak, 9. svibnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa predvodio sisački biskup Vlado Košić, a animirao i nakon mise održao koncert Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

(SV)


 

Održan 11. međunarodni orguljaški festival “Ars organi sisciae”
5.00(2 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar