Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Otkriveno spomen obilježje Šefiku Pezeroviću!

Prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu

Prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu

Danas je u Kuljanima u Općini Dvor otkriveno spomen obilježje Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu.

Šefik Pezerović, tada 23-godišnjak, bio je policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kad je 1991. dragovoljno otišao u obranu Pounja, te je kod Struge Banske teško ranjen. Dok su ga sanitetskim vozilom prevozili u bolnicu u Sisak, vozilo je presretnuto u Kuljanima, a Pezerović je, zajedno s liječnikom, vozačem i tehničarem, zarobljen i odveden u logor. Ubijen je 22. srpnja 1991. godine, a posthumno je odlikovan s s nekoliko odličja.

Šefikova sestra, Amira Hamzić, danas je kazala:

 

 

Kroz okupljanje, druženje, molitvu i spominjanje imena i djela poginulih bošnjačkih branitelja, želimo sačuvati sjećanje na njih, a naša je dužnost i obaveza čuvati njihovo naslijeđe i odavati im počast, rekao je u svom obraćanju Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Nazočnima se prigodno obratio i Hamdija Malić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske.

Inicijativu za izradu spomenika prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu pokrenuli su Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. „Poznato je da je učešće Bošnjaka u Domovinskom ratu bilo veliko“, kazao je Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije:

 

 

Miodrag Demo, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zahvalio je ovom prilikom svim Bošnjacima braniteljima što su „stali rame uz rame Hrvatima za obranu Republike Hrvatske“,

Otkrivanju spomen obilježja, sa svojim suradnicima, nazočio je i Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

Žinić je podsjetio i na izgradnju Islamskog centra u Sisku koji će, kako kaže, biti doba pokazatelj kako dobro surađuju dva naroda i dvije vjere.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, nazočnima se obratio ministar branitelja Tomo Medved:

 

 

Medved je dodao:

 

 

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, obratio se Ivan Krupec:

 

 

Nakon uvodnih obraćanja, roditelji, ministar Medved i Hamzalija Hafizović otkrili su spomen obilježje Šefiku Pezeroviću. Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, pozvao je sve nazočne Bošnjake na molitvu, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca. Vijence su tako položili obitelj poginulog Šefika Pezerovića, nazočna izaslanstva i predstavnici udruga.

 

P1010011 P1010042

P1010045 P1010040

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.