Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Vaša stranačka dužnosnica zloupotrebljava dužnost i ovlast gradonačelnice!”

Otvoreno pismo SSSH i SSKH predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću

Otvoreno pismo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče,

pretpostavljamo da  niste upoznati u cijelosti s radom i aktivnostima Vaše stranačke kolegice Kristine Ikić Baniček, predsjednice Gradske organizacije Vaše stranke u Gradu Sisku i aktualne gradonačelnice ovoga Grada. Upravo stoga Vam i upućujemo i ovo otvoreno pismo da ne možete reći kako niste znali ili vam to nije bilo poznato!

1. U svim Vašim istupima ponavljate kako se zalažete za partnerstvo sa sindikatima i sa radnicima, te za socijalni dijalog između predstavnika radnika i poslodavac. Lijepo od Vas! No, zacijelo Vam nije poznato da je Grad Sisak jedini veći grad u Hrvatskoj u kojem niti jedno trgovačko društvo čiji je osnivač i vlasnik ili većinski vlasnik nema zaključen kolektivni ugovor. Ne samo to, ta trgovačka društva (Sisački vodovod d.o.o. Sisak, Komunalac Sisak d.o.o., Gradska groblja Viktotovac d.o.o., Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o., Vodoopskrba Kupa d.o.o., Komunalac Petrinja d.o.o.) imala su neprekidni socijalni dijalog i važeće kolektivne ugovore sve do prošlih lokalnih izbora, tj. dok je Grad vodio HDZ, a kada je u gradonačelnikovu fotelju zasjela vaša perjanica nestalo je i socijalnog dijaloga i kolektivnih ugovora. Što je sasvim suprotno deklaracijama i programima Socijaldemokratske partije i Vašim osobnim stavovima koje iznosite u javnosti.

2. Gradonačelnica Grada Siska inicirala je i uvjetovala, te dala suglasnost na potpisivanje posebnog Sporazuma kojega su sklopile uprave trgovačkih društava u vlasništvu Grada Siska Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o., Autopromet Sisak d.o.o. i Gradska tržnica Sisak d.o.o. s radničkim vijećima u tim društvima. Taj Sporazum je zaključen 20. ožujka 2017. godine, a njime se u tijeku dvogodišnjeg razdoblja omogućuje isplata radnicima tih društava uskrsnice (300,00 kuna) i božićnice (500,00 kuna).

3. Protupravnost ovakvog postupanja je trojaka:

a) To nije nadležnost čelnika jedinica lokalne samouprave, već isključivo uprava trgovačkih društava. Očito se radi o predizbornoj kampanji gradonačelnice Ikić Baniček, ali time je prekršila svoje nadležnosti i ovlasti, te se postavila kao svemogući tiranin u svojoj jedinici mjesne samouprave!

b) Zakon o radu (”Narodne novine”, br. 93/2014.) propisuje u odredbi čl. 160. da poslodavac može s radničkim vijećem sklopiti pisani sporazum koji sadrži pravna pravila kojima se uređuju pitanja iz radnog odnosa (st.1.), ali u st. 3. istoga članka se dodaje da se takvim sporazumom ne smiju urediti pitanja plaća, trajanje radnog vremena i sva pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom, osim ako stranke kolektivnog ugovora na to ovlaste  stranke u sporazumu. U ovom slučaju radi se o pitanjima koja se uređuju kolektivnim ugovorom (uskrsnica i božićnica), a kolektivnog ugovora koji bi to omogućavao uopće nema u tim društvima.

c) Gradonačelnica je ovim Sporazumom omogućila da radnici samo ova tri društva dobiju uskrsnice i božićnice, ali taj Sporazum se ne odnosi na ostala društva koja je osnovao Grad Sisak čiji je jedini vlasnik (ili većinski suvlasnik). To su društva Komunalac Sisak d.o.o., Sisački vodovod d.o.o., Vodoopskrba Kupa d.o.o.Petrinja i Gradska groblja Viktotovac d.o.o. Sisak. Na taj način je gradonačelnica diskriminirala jednu grupu radnika. Njezino neslužbeno objašnjenje je da neće potpisati takav sporazum ”sa sindikatima” iako čl. 153., st. 2. istoga Zakona propisuje: ako u društvu nije izabrano radničko vijeće, njegova prava i obveze preuzima u cjelosti sindikalni povjerenik. Dakle, Vaša stranka ističe kao bitnu zadaću da se ojača sindikalna djelatnost i položaj radnika u socijalnom dijalogu sa poslodavcima, a Vaša visoka dužnosnica izbjegava čak i kontaktirati sa sindikatima, preskače ih i na taj način činom, djelom i mišlju pokazuje kako uvažava sindikat.

Dakle, predsjedniče Bernardiću, Vaša visokopozicionirana stranačka dužnosnica zloupotrebljava dužnost i ovlast gradonačelnice, te postupa protupravno samo zato što uopće ne želi imati kontakte sa sindikatima! A Vi kažete da je partnerstvo sa sindikatima jedna od osnovnih programskih smjernica Vaše Partije!?

I što sada, gospodine Bernardiću?  Zanima nas što ćete učiniti i koji će biti Vaši potezi kad saznate ove činjenice iz ovog otvorenog pisma, iako ste ih trebali znati i bez našeg očitovanja!?

 

U očekivanju Vaših poteza pozdravljaju vas

PREDSJEDNIK SSKH:                                                       PREDSJEDNIK SSSH:

Marko Maslić, v.r.                                                                Mladen Novosel, v.r.”


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.