Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Zeleno – plava zipka Hrvatske”

„Volim Moslavinu takvu kakva je – jednostavna, pitoma i moja.”

„Volim Moslavinu takvu kakva je – jednostavna, pitoma i moja."

Izložba „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ kojom hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavlja Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju i Park prirode Lonjsko polje otvorena je u utorak, 28. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Izložbu je otvorio predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani.

„Između Lonjskog polja i trsnog gorja sakriva se mjesto koje najviše volim na svijetu. Tu sam prvi put udahnula zrak, tu osjećam neopisiv mir kada dotaknem zemlju i tu je najljepši pogled na svijetu. Tu je moj dom, moja Moslavina“, rekla je Petir otvarajući izložbu.

 

izlozb 1

 

Kako je rekla, izložbu je posvetila „svom rodnom kraju, roditeljima i braći te svim hrvatskim seljacima koji su čuvajući kulturu, nošnju, pjesmu, jezik, vjeru i identitet hrvatskog naroda te na taj način gradili temelje ujedinjene Europe i doprinijeli da Hrvatska postane ponosna članica Europske unije“, napomenula je zastupnica Petir.

„Volim Moslavinu takvu kakva je – jednostavna, pitoma i moja. I uvijek joj se vraćam, svaki slobodan trenutak provodim u njoj i bez nje čini se da ne bih bila ono što jesam. Premda nerado otkrivam što mi je na srcu, bez straha mogu reći da mi srce nikad ne bi bilo isto kada u njemu ne bi bilo mjesta za moj rodni kraj i moje ljude. I zato sve ono što volim i čime se ponosim želim pokazati Europi i svijetu“, rekla je Petir.

Predstavljajući fotografije Parka Prirode Lonjsko polje, napomenula je kako je očuvanje bioraznolikosti, tradicionalne gradnje te kulturne baštine kroz život lokalnoga stanovništva, prilika da predstavi hrvatski model suživota s prirodom. Upravo na ovim fotografijama vidljiva je filozofija koju živimo, a koju smo naučili za svojim obiteljskim stolom: „Jedino seljak zna živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom jer jedino seljak zna da Bog oprašta svakome, čovjek ponekome, a priroda nikome“, rekla je Petir.

Prilikom otvaranja zastupnica Petir zahvalila je na podršci Hrvatskoj turističkoj zajednici, Zajednici proizvođača Sisačko-moslavačke županije, Udruzi vinara Škrlet, KUD-u Repušnica, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani otvarajući izložbu zahvalio je pak zastupnici Petir što ga je pozvala na proslavu ljepota njezine regije te je napomenuo kako gledajući izložene fotografije shvaća zašto je zastupnica Petir ponosna na nju. „Ona pokazuje najbolju vezu između čovjeka i prirode – zadivljujuće prirodne ljepote povezane s tradicijom“, rekao je Tajani.

 

izložba 2

 

„Iako zastupnici rade u Bruxellesu u Europskom parlamentu (njih 751), svima im je na pameti jedna stvar, a to su ljudi u njihovim regijama, gradovima i mjestima. Jaki smo kad djelujemo zajedno i kad smo ujedinjeni, naglasio je predsjednik Tajani. Napomenuo je kako je u izazovnim vremenima u Uniji i izvan nje vrlo važno djelovati ujedinjeno jer samo zajedništvo osigurava postignuća. „Moramo biti sigurni u sve dobre stvari koje Europa želi pružiti Europljanima i Hrvatima – mir, veći prosperitet i više prilika za mlade, naglasio je Tajani.

 

f 1zložba

 

„Gledajući izložbu očito je da prekasna Moslavina sa svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima može privući mnogo turista. Turizam je važna grana za EU jer je treći najveći pokretač društveno-gospodarskih aktivnosti i on uključuje više od dva milijuna mladih i srednje velikih tvrtki te zapošljava više od pet posto radno sposobnog stanovništva, osvrnuo se Tajani. Očekuje se rast turističkoga sektora u sljedećih deset godina što su također dobre vijesti za pružanje konkretnih mjera zapošljavanja mladih u Europi, naglasio je Tajani.

„Trebali bismo promicati turizam unutar EU, ali i privlačiti turiste izvan njezinih granica“ rekao je Tajani. Zaključno je predsjednik Europskog parlamenta s posjetiteljima podijelio citat sv. Benedikta o putovanjima koji govori da je „svijet kao knjiga. Onaj koji ne putuje, pročitao je samo jednu njezinu stranicu“ te izrazio nadu za posjetom Moslavini i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Petir EPP

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, sastavni dio izložbe Zeleno-plava zipka Hrvatske su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Moslavačka nošnja i Sisački nakit.

 

kuca

 

Prilikom otvaranja na izložbi je nastupio i KUD Repušnica, najstarije folklorno društvo s područja grada Kutine. Oni su izveli nekoliko tradicionalnih moslavačkih pjesama, kao i ranije toga dana kada su se prošetali središtem Bruxellesa obučeni u tradicionalnu moslavačku nošnju te su na glavnom trgu (Grand Place) na oduševljenje prisutnih turista izveli nekoliko napjeva.

 

ples

 

Prolaznicima su podijeliti promotivni materijal s opisom najvažnijih gospodarsko-turističkih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavljenih u Europskom parlamentu na konferenciji koja prati izložbu – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

 

zipka

 

Na izložbi je sudjelovalo 70-ak predstavnika kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije – poljoprivrednika, vinara, obrtnika, turističkih i zdravstvenih djelatnika, ali i predstavnika udruga te kulturno-umjetničkih društava.

 

f2

 

Za sve posjetitelje, zastupnica Petir organizirala je domjenak na kojemu su posluženi autohtoni seljački proizvodi s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet iz istoimene udruge vinara.

 

zeleno-plava-zipka-5

 

Zastupnica Petir osigurala je za moslavačke vinare susret s belgijskim vinarima i distributerima vina koji će se održati u prostorijama HGK u Bruxellesu, a prilikom kojeg će biti prezentirana moslavačka vina i razgovarat će se o poslovnoj suradnji.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.