Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Vodeći URBACT stručnjak projekta „City Centre Doctor“ posjetio Petrinju

susret s gradonačelnikom

susret s gradonačelnikom

Wessel Badenhorst, vodeći URBACT stručnjak projekta „City Centre Doctor“ tijekom svog službenog posjeta Petrinji susreo se danas s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

URBACT je europski program teritorijalne suradnje s ciljem poticanja održivog integriranog urbanog razvoja u gradovima diljem Europe. Misija URBACT programa, kao instrumenta kohezijske politike je omogućiti gradovima da rade zajedno, te razvijaju integrirana rješenja za uobičajene gradske izazove umrežavanjem i učenjem jednih od drugih. Grad Petrinja jedan je od deset europskih gradova uključenih u projekt URBACT-a „City Centre Doctor“ kojem je osnovni cilj revitalizacija centra grada, odnosno, poticanje inovacija u centrima malih gradova s ciljem zadržavanja lokalnih običaja kako bi se privukli novi poslovi i stvorila radna mjesta. Vodeći partner na projektu je San Dona di Piave (Italija), a tu su još, osim Petrinje i Idrija (Slovenija), Valašske Meziriči (Češka), Radlin (Poljska), Naas (Irska), Heerlen (Nizozemska), Nort-sur-Erdre (Francuska), Amarante (Portugal) i Medina del Campo (Španjolska).

Projekt City Centre Doctor vrijedan je 650 tisuća eura i dio je partnerstva deset manjih gradova iz deset europskih zemlja smještenih u blizini većih gradova. Gradonačelnik Darinko Dumbović izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom projektu:

 

 

Dumbović je dodao kako je osobno posjetio neke od tih gradova kako bi se na temelju primjera dobre prakse ta iskustva primijenila na grad Petrinju i stvorili bolji uvjeti za sve građane.

Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Gradu Petrinji i koordinatorica projekta također je izrazila zadovoljstvo ostvarenim uspjehom:

 

 

Wessel Badenhorst zahvalio je gradonačelniku na prijemu te istaknuo kako prilikom ovog posjeta primjećuje promjene koje su se dogodile u gradu od njegovog prošlog posjeta.

 

 

Badenhorst je dodao kako ponekad vrlo važne ideje o promjenama u gradu dolaze od samih građana te će se stoga večeras organizirati radionicu „Ideas Cafe“, na kojoj će se razgovarati o tome kako zajednički djelovati za dobrobit grada. Također, razgovarat će se i sa članovima URBACT lokalne grupe o organiziranju dolaska predstavnika deset europskih gradova u Petrinju u srpnju ove godine.

Na kraju svog posjeta Petrinji, Badenhorst će se u petak susresti sa članovima Gradskog vijeća:

 

 

Rekao je i da je u URBACT mrežu uključeno ukupno 400, uglavnom malih, europskih gradova čiji bi se predstavnici trebali sastati u Tallinu u listopadu ove godine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.