Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Sisak: S djecom predškolske dobi kroz program „VIDI I KLIKNI“

Cilj programa „Vidi i klikni“ je da djeca budu sigurna na putu od kuće do vrtića

Cilj programa „Vidi i klikni“ je da djeca budu sigurna na putu od kuće do vrtića

Policijski službenici Postaje prometne policije Sisak su s djelatnicima Hrvatskog autokluba u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka, zajednički predstavili preventivno-edukativni program “Vidi i klikni”. Ovaj program namijenjen je djeci od šest i sedam godina starosti, a proveden je u dvorani dječjeg vrtića „Različak“ u Sisku, kojom je prilikom bilo prisutno 121 dijete predškolskih grupa sisačkih vrtića „Različak“, „Bubamara“, “Pčelica“ i „Ciciban“.

Cilj programa „Vidi i klikni“ je da djeca budu sigurna na putu od kuće do vrtića, škole i natrag, da poznaju prometna pravila i propise i odgovorno se ponašaju u automobilu i izvan njega te da na vrijeme prepoznaju i vide opasnosti u prometu. Program je obuhvatio niz situacija s kojima se djeca svakodnevno susreću na cestama, a u kojima je važno vidjeti i biti viđen. Na ovaj način djeca stječu važne informacije i vještine kojima će sigurnije sudjelovati u prometu, ali i pozitivno utjecati na navike i ponašanje svojih roditelja i obitelji.


123


Za realizaciju programa bile su korištene najsuvremenije metode – pokazivanjem i vježbanjem, odnosno učenje kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo. Sve se odvijalo uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.

Obuhvaćene su vježbe pravilnog korištenja nogostupa, uočavanja prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu te korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.


44


Na kraju su sva djeca na dar dobila bojanku s dva tipa prometnih situacija, odnosno ispravnim i neispravnim ponašanjem.

Program „Vidi i klikni“ u Republici Hrvatskoj predstavlja dio aktivnosti Hrvatskog autokluba, koje su predviđene Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.