Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Predstavljene mjere pronatalitetne politike Sisačko-moslavačke županije

“Krajnje je vrijeme da se pozabavimo ovim problemom”

"Krajnje je vrijeme da se pozabavimo ovim problemom"

Sustav mjera pronatalitetne politike koji provodi Sisačko-moslavačka županija predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Velikom kabinetu sjedišta županije.

„Mjere pronatalitetne politike imaju za cilj poticanje naših mladih obitelji na stvaranje brojnijih obitelji kako bi zaustavili nažalost negativni trend i pustošenje naše županije i naših gradova“, ističe župan Ivo Žinić i dodaje kako je, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Sisačko moslavačka županija imala 172 500 stanovnika, a prema demografskim prognozama taj broj bi se do 2030. godine mogao smanjiti za preko 50 000.

Žinić je podsjetio i na neke od mjera koje je Županija provodila u protekloj godini, a jedna od njih je i sufinanciranje prehrane u školskim kuhinjama u osnovnim školama, pa i onima kojima osnivač nije Županija:

 

 

Druga mjera provedena prošle godine odnosi se na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od tri tisuće kuna za svako novorođeno treće i svako iduće dijete u obitelji:

 

 

„Ovo je simboličan iznos i nije sigurno dovoljan da se mlade obitelji odluče na stvaranje većih obitelji“, kaže Žinić te podsjeća i na mjeru koja nije usko vezana uz Sisačko-moslavačku županiju, nego cijelu Republiku Hrvatsku, a to su popusti od 50% na sve usluge u Top termama Topusko za obitelji s troje ili više djece.

Na kraju, župan je kao jednu od važnijih mjera istaknuo i stipendiranje redovnih studenata s područja Sisačko-moslavačke županije:

 

 

„Ovo je samo jedan mali pokretač nečega što bi trebalo u budućnosti biti značajnije. Želimo zaustaviti ovaj negativni trend, lošu demografsku sliku i nešto pokrenuti. To je proces koji mora potrajati i mislim da je sada krajnje vrijeme kada se ozbiljno moramo ovim problemom pozabaviti“, zaključuje Žinić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.