Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku

Misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić

Misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić

Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku, svečano je proslavljena u nedjelju 19. ožujka na blagdan sv. Josipa. Misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog Kaptola: preč. Markom Karačom, preč. Tugomirom Radićekom, preč. Stjepanom Bradicom i preč. Milanom Begićem.

Na molbu sisačkog biskupa Vlade Košića Kongregaciji za kler Svete Stolice dekretom je na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2012. godine uspostavila Stolni Kaptola Sv. Križa u Sisku. U Uredbi koju je potpisao kardinal Mauro Piacenza, prefekt spomenute Kongregacije, stoji da se Stolni Kaptol uspostavlja „radi povećanja sjaja bogoštovlja i radi većeg uresa Biskupije kao i za pružanje pomoći svećenstvu, vezano za duhovnu skrb vjernika“. Jedanaestoricu od dvanaest prvih kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa ustoličio je biskup Košić na blagdan Križeva 14. rujna 2012. godine u sisačkoj katedrali.


_MG_6162


Na početku homilije biskup je čestitao kanonicima na čelu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, ovu – premda malu, ali – lijepu obljetnicu. Biskup je podsjetio i kako je Sisak bio gotovo 800 godina posjed Prvostolnog Kaptola zagrebačkog (1215.-2009.), a posljednjih pet godina sisački Kaptol Sv. Križa nastavio je tu tradiciju i tako obogatio Sisačku biskupiju.

„Želim reći veliko hvala našim kanonicima koji prednjače među našim svećenicima svojim uzornim životom, pastoralnom zauzetošću i brigom za stolnu crkvu i kao suradnici sisačkog biskupa primjer su i poticaj svim svećenicima naše Biskupije. Dakako, ovaj jubilej poticaj je i njima do to u još većoj mjeru budu i u buduće, a svim našim svećenicima da se svi zajedno još više zalažemo u našem svećeničkom i pastoralnom životu i radu oko duhovnih dobara naših vjernika“, rekao je biskup te podsjetio i kako je danas svetkovina Sv. Josipa, zaštitnika Domovine, ali i Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.


_MG_6168


Govoreći o pročitanom Ivanovom evanđelju u kojem Isus susreće ženu Samarijanku na Jakovljevu zdencu biskup je rekao kako je taj susret pun simbolike i poruke za kršćanski život.

„Prvo, Isus zapodijeva razgovor, on traži ženu koja dolazi na zdenac zahvatiti vodu. Tako je i sa svakim od nas, Isus nama prvi prilazi i želi biti naš sugovornik. Drugo, kada Isus sa Samarijankom razgovara o vodi, tada otkriva toj ženi a i svima nama da ‘tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.’ Govor je to o Duhu Svetome kojega Isus daje svakome tko traži dublji smisao života, tko se ne zaustavlja samo na vodi iz bunara, na stvarnostima koje su obične i svakodnevne, na onome što danas jest a sutra već nije, što ne ispunja do kraja čovjekove čežnje – kao voda koju je zahvaćala žena Samarijanka, pa je morala svaki dan dolaziti ponovno i ponovno.

Nadalje, Isus zna tajne svake duše, on svojim pogledom blagosti i ljubavi obuhvaća sve naše patnje, sve naše rane, grijehe i lutanja. On je Samarijanki jasno rekao kako je ona nema muža, premda živi već sa šestim mužem, i ona je zaključila da je on prorok. U ovom razgovoru Isus otkriva Samarijanki gdje se Ocu treba klanjati, kada kaže: ‘pravi klanjatelji treba da se klanjaju u Duhu i istini’. Na te riječi žena zaključuje da bi on mogao biti Mesija, tj. Krist, na što joj Isus otvoreno kaže: ‘Ja sam, ja koji s tobom govorim!’ To je tako bogat i plodan tekst da bismo neprestano trebali razmatrati u srcu poruke koje je Isus na Jakovljevu zdencu dao ženi Samarijanki. Na kraju, kad je žena posvjedočila o Isusu svojim sugrađanima, oni mole Isusa da ostane kod njih, i on osta – kako veli sv. Ivan – dva dana. I evanđelist nastavlja: ‘Tada ih je još mnogo više povjerovalo zbog njegove riječi pa govorahu ženi: ‘Sada više ne vjerujemo zbog tvoga kazivanja; ta sami smo čuli i znamo: ovo je uistinu Spasitelj svijeta’.

Neka nas današnja nedjelja i Gospodin, koji nas zove na susret, obdari Duhom Svetim, tom vodom živom, ljubavlju koja je razlivena srcima našim, da on ispuni sve naše čežnje i dubine duše, izliječi sve rane i grijehe, te nam podari radost života s Bogom. Neka i proslava pete godišnjice uspostave Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku bude na duhovnu izgradnju naše Biskupije, na ljepotu i još intenzivniji pastoral naše Katedrale te poticaj svim našim svećenicima na uzoran život i još veću zauzetost u vršenju službe pomirenja za sve naše vjernike i za sve ljude. Neka također ova Nedjelja solidarnosti doprinese porastu naše brige za braću i sestre u potrebi, te veće zajedništvo sviju nas u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neka sveti Josip, zaštitnik naše domovine Hrvatske čuva i zagovara naš hrvatski narod da već jednom iz pustinje, nakon oslobođenja i izlaska iz zemlje ropstva, stigne u žuđenu slobodu te mogne u punom smislu rasti i napredovati kao Božji narod“, zaključio je biskup.


_MG_6189


Nakon popričesne molitve biskupu je na predvođenju mise i u ime svih kanonika zahvalio preč. Marko Karača, a u misi kanonici su se spomenuli i pokojnih članova Kaptola mons. Željka Slonjšaka i preč. Alojzija Petranovića

Misi je prethodila molitva Večernje.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.