Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pepelnica u sisačkoj katedrali

“Uskrs nije samo dan u godini, Uskrs je otajstvo života”

"Uskrs nije samo dan u godini, Uskrs je otajstvo života"

„Danas Crkva započinje svoju Četrdesetnicu ili Korizmu, vrijeme priprave za Uskrs. Uskrs nije samo dan u godini, to nije samo slavlje jednog dana, Uskrs je otajstvo života, Uskrs je naš život u koji je ugrađena i smrt te naše proživljavanje Kristova Vazma znači uranjanje ne samo u muku, smrt i uskrsnuće Kristovo, nego s njime i u otajstvo našeg života, u smisao smrti i patnje i učvršenje nade u vječni život u Bogu.

Korizma je zato blagoslovljeno vrijeme, vrijeme koje odiže pobožnošću i dobrim djelima na koja smo pozvani. Takva su sveta vremena bila poznata već i prije Kristova dolaska, kao što smo čuli da nam govori Knjiga proroka Joela (Jl 2,12-18), koja progovara kako je židovski narod obdržavao post i pokoru kojom je zazivao Božje milosrđe za svoje grijehe“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić predvodeći na Čistu srijedu – Pepelnicu, 1. ožujka, misno slavlje s obredom pepeljenja u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, supsidijar katedralne župe preč. Milan Begić i vlč. Dražen Mirčić.


_MG_5854


U nastavku homilije biskup je rekao kako kao kršćani znamo da ničim nismo zavrijedili Božje smilovanje i oproštenje naših grijeha te da Božju ljubav ničim ne možemo uvjetovati niti ju izazvati ikakvim svojim djelima.

„Ta neizmjerno više negoli smo zavrijedili Bog se već nama smilovao i iskazao nam milosrđe kada nam je poslao svoga Sina Isusa, da za nas trpi i na križu nam posvjedoči najveću moguću ljubav. Toga svjesni korizma je vrijeme u kojem činimo pokoru i djela pobožnosti ne da bismo se Bogu svidjeli – jer je on nas zavolio još dok smo bili daleko od njega –  nego da bismo posvjedočili našu zahvalnost i radost što smo spašeni. U tom smislu je korizma i radosno vrijeme, vrijeme mira duše, nutarnjeg čišćenja i kontemplacije velikih djela Božjih“, rekao je biskup te dodao kako posipanje pepelom, prihvaćanje posta, davanje milostinje i okupljanje na molitvu mogu biti dobri poticaji da se izgrađuje upravo taj nutarnji odnos „da se mijenja naše srce, a ne samo haljine, ne samo vanjština jer Bogu nije drago samo naše vanjsko ponašanje, ako ono ne prati naš nutarnji stav“.


_MG_5846


Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio kako Gospodin Isus svojim učenicima, a danas i nama svima, govori o tri djela pobožnosti: milostinji, molitvi i postu.

„Sve je to moguće činiti samo radi ljudske hvale. Zato Gospodin upozorava: ‘Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima.’ Gospodin vidi u skrovitosti – i uzvraća samo onima koji tako postupaju, koji žele njega proslaviti svojim djelima, a ne sebe. Jer oni koji bilo što – pa i najveća djela – čine da ih ljudi vide, ‘primili su svoju plaću – receperunt mercedem suam’. Što je to skrovitost, koju traži Gospodin? Grčki se to kaže ‘en to kripto’, odnosno latinski ‘in abscondito’. Što to znači? Zar Gospodin ne traži na drugom mjestu od svojih učenika da se tako ponašaju pred ljudima da oni ‘vide njihova dobra djela te slave Oca koji je na nebesima?’ Zar on ne uči svoje učenike da mole zajedno Očenaš, a ne po tajnim kutovima svatko za sebe? Zar on ne traži od svojih učenika da ga ne zaniječu pred ljudima, da budu hrabri i da svjedoče o njemu i njegovim riječima? Isus je govorio dapače da njegovi učenici trebaju biti kao ‘grad na gori’ koji se ne može sakriti, već je zato na gori da svima svijetli…

No, ovdje Isus ne govori o tome niti želi da se njega zaniječe, da se bude ‘kripto-kršćanin’ ili da se ne svjedoči vlastita vjera pred ljudima. Ovdje Isus želi pročistiti nakane s kojima se vrše djela pobožnosti. To znači: i kad si u zajednici, kad nisi sam, kad s drugima i pred drugima moliš, ne čini to zato da te drugi vide i hvale! Kad dijeliš milostinju, kad pomažeš sirotinju, ne trubi o tome da to svi moraju znati, to čini zbog ljubavi prema Bogu i zbog želje da im pomogneš, a ne da se proslaviš i postaneš hvaljen kao dobročinitelj. I kad postiš, ne pokazuj svoju pokoru pred svima da te svi poštuju kao isposnika, da time dobiješ neke bodove u očima bližnjih, nego da pročistiš svoje srce i da se približiš Bogu i samome sebi. I kad to uspiješ, već to ti je dostatna nagrada“, zaključio je biskup te pozvao okupljene da se u ovo korizmeno vrijeme osobito okrenu bližnjima koji su u potrebi i oskudijevaju ljubavi i pažnje.


_MG_5823


Nakon popričesne molitve biskup je okupljene podsjetio kako danas kreće i proljetna akcija „40 dana za život“, pozvavši ih da daju podršku moliteljima ispred bolnica, ali i da sami mole za nerođene. Biskup je također pozvao sve da podrže i inicijativu HBK za ozakonjenje neradne nedjelje tako što ove korizme neće odlaziti u kupovinu nedjeljom.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

 

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.