Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI 15.03.

Utvrda Zrin – svjedok povijesti

Utvrda Zrin - svjedok povijesti

Dvor: Radove na obnovi utvrde Zrin, jednog od mnogobrojnih svjedoka slavne prošlosti i trajanja hrvatskog naroda na prostorima Banovine, obišao je zamjenik župana Marin Piletić u društvu suradnika iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ, Interpretacijskog centra baštine Banovine i Konzervatorskog odjela u Sisku.

Ova utvrda je od nacionalnog interesa, stoljetno je ovo sijelo obitelji Zrinskih, gdje su stekli svoje ime, svoje bogatstvo i svoju vlast. Godinama zapušteno, ovo mjesto treba dostojno obilježiti i zato u protekle dvije godine radimo na obnovi ove baštine, rekao je Piletić. Prijavili smo se na Natječaj Ministarstva kulture gdje smo u 2016. predvidjeli 300 tisuća kuna za obnovu ulaznog portala i dijela zidova, a u 2017. uz  sredstva Ministarstva kulture očekujemo i 200 tisuća kuna od HEP-a . Podsjetio je Piletić kako je i Vlada  RH na svojoj sjednici održanoj u Sisku donijela odluku da se osiguraju sredstva za obnovu ceste Divuša- Zrin. Za ovu namjenu bit će iz resornog ministarstva izdvojeno 5 milijuna kuna.

 

Petrinja: U sklopu infrastrukturnog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“, komunalno poduzeće Privreda organiziralo je danas svečanu primopredaju opreme za održavanje sustava odvodnje i vodoopskrbe vrijedne 1.885.000 kuna(s PDV-om). Na svečanosti je sudjelovao i gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović.

Ovo specijalno vozilo bit će prvenstveno namijenjeno redovitoj kontroli sustava odvodnje aglomeracije Petrinja čime će se postići usklađenje s zakonskom regulativom vezanomuz  odvodnju otpadnih voda no osigurat će i smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustava aglomeracije koji nije u rekonstrukciji te kontrolu i sanaciju kvarova cjelokupnog vodoopskrbnog sustava što direktno osigurava ekonomično poslovanje komunalnog poduzeća Privreda.

Isporučitelj specijalnog vozila i pripadajuće opreme je tvrtka Agra trgovina iz Zagreba, čiji je predstavnik predao ključeve vozila direktoru Privrede, Zlatku Medvedu. Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“ ukupne je procijenjene vrijednosti od gotovo 345 milijuna kuna (bez PDV-a) a Europska unija ga sufinancira sa 71 % odnosno s gotovo 245 milijuna kuna.

 

Strasbourgh: Na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u utorak 14. ožujka 2017. godine izglasovano je stajalište Europskog parlamenta o paketu zakonodavstva uz Akcijski plan Europske komisije o kružnom gospodarstvu. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu pozdravila je usvajanje stajališta kao i predložene mjere koje su usmjerene na osmišljavanje novih oblika poslovnih aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, prije svega u malom i srednjem poduzetništvu.

Ujedno, zastupnica Petir upozorava na važnost produženja rokova za ostvarivanje ciljeva zakonodavnog paketa za države članice koje u ovom trenutku zaostaju za postavljenim ciljevima do 2020. godine „jer je gospodarenje otpadom financijski i organizacijski zahtjevno, te je za postizanje troškovno održivih oblika gospodarenja otpadom potrebno vrijeme“, napominje Petir

 

Kutina: Udruga za zaštitu potrošača Kutina i ove će godine obilježiti 15. ožujka  Svjetski dan prava potrošača. Tema Svjetskog dana prava potrošača 2017. je  „Izgradimo digitalni svijet kojem potrošači mogu vjerovati“. Tema obuhvaća četiri ključna područja digitalnih pitanja za potrošače. Akcije u ta četiri područja će donijeti ogromne prednosti za potrošače u Hrvatskoj i diljem svijeta. Odazivajući se pozivu Svjetske organizacije zaštite potrošača (Consumers International)  Razvojna organizacija zaštite potrošača (ROZP) s udrugama članicama angažirati će se u sljedećim područjima:
•    Pravo na pristup i izbor digitalnih usluga;
•    Mogućnost online reklamacije;
•    Pravo na cjelovitu i istinitu informaciju i
•    Sigurnost podataka na internetu.

Svjetski dan prava  potrošača kutinska udruga obilježit će održavanjem svoje skupštine , u subotu, 18. ožujka u 11 sati.

 

Popovača: Polaznici kreativne radionice u Knjižnici i čitaonici Popovača ovih se dana druže uz temu nadolazećih uskrsnih blagdana.

„Izrađivali smo zgodne dekorativne piliće za Uskrs, a toliko su neodoljvi da će nam izmamiti osmijeh na lice u koje god vrijeme da ih koristimo. Radionicu za drugi (b) turnus zakazujemo za petak, 17.ožujka s početkom u 13,00 sati u prostoru naše Knjižnice”- ističu iz popovačke Knjižnice.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.