Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Projekt revitalizacije uzgoja banijske šare

Priznavanje pasmine kao 3. autohtone pasmine svinja u RH

Priznavanje pasmine kao 3. autohtone pasmine svinja u RH

Druga redovna skupština udruge uzgajivača svinja „Banijska šara“ održana je danas u Petrinji. Udruga je osnovana prije dvije godine i sudjeluje na projektu revitalizacije uzgoja banijske šare, rijetke i jedine autohtone pasmine svinja s prostora Banovine.

Rad na ovom projektu vodi priznavanju pasmine kao treće autohtone pasmine svinja u Republici Hrvatskoj. Predsjednik udruge Mladen Čačić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom i rekao:

 

 

Uz udrugu „Banijska šara“, u projekt je uključen i Grad Petrinja. Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu:

 

 

Marić je dodao:

 

 

Interes za uzgoj je velik, nastavio je Marić:

 

 

Na projektu revitalizacije sudjeluju i Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agronomski fakultet u Zagrebu. Više o revitalizaciji rekao je voditelj projekta Krešimir Salajpal, profesor na Agronomskom fakultetu:

 

 

„Prva godina projekta je završila i mogu reći da sam vrlo zadovoljan, ali nas čeka još velik dio posla“, dodao je Salapaj:

 

 

„Za nacionalnu razinu izuzetno je važno da imamo meso koje je kvalitetom definitivno iznad mesa iz uvoza, da je to meso koje je proizvedeno lokalno te koje će moći biti sirovina za proizvodnju proizvoda dodane vrijednosti, da imamo nešto što nema netko drugi“, zaključio je Salapaj.

 

DSCN3128 DSCN3127

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.