Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić poslao otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

“Grad Kutina treba postati važan dio nacionalne politike”

"Grad Kutina treba postati važan dio nacionalne politike"

Povodom održavanja sjednice Vlade u središtu Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnik Grada Kutine, Andrija Rudić, u pismu se obratio premijeru Plenkoviću te mu objasnio ključna pitanja i probleme Grada Kutine koji su „zapeli“ upravo na nacionalnoj razini. Kako je istaknuo Rudić, županiju ne čini samo Sisak već i svi gradovi županije te su tako i svi predstavnici lokalnih samouprava trebali biti pozvani da sudjeluju u sjednici te da premijeru iskažu probleme koji zahtijevaju upravo nacionalne mjere i rješenja.

Kako je Rudić naglasio, nije mu ostao drugi kanal komunikacije te se stoga premijeru odlučio obratiti u pismu i objasniti ključne probleme Grada Kutine koji nadilaze lokalne i regionalne okvire te moraju postati važan dio nacionalne politike i nacionalnog plana revitalizacije gospodarstva.

Kroz pismo Plenkoviću, Rudić je objasnio i naveo ključne točke koje su kapitalni problemi Grada Kutine, a koji su zapeli upravo na nacionalnoj razini i nacionalnoj politici:

Problem Petrokemije, kao ključnog generatora kutinske industrije i gospodarstva za koji nitko ne nudi rješenja ni ne preuzima odgovornost, a to je problem nacionalne politike, odnosno Vlade Republike Hrvatske. Rudić je istaknuo da je ključno da se u Petrokemiji održe radna mjesta te da se nastavi i proširi proizvodnja.

Problem tranzicije u gospodarstvu koja koči gospodarstvo, investicije i poduzetništvo. Rudić je upozorio da tranzicija treba biti ubrzana i olakšana suradnjom središnje države sa lokalnim samoupravama koja će doprinijeti prvenstveno razvoju poduzetničkog duha, i novim investicijama, posebno izravnim stranim ulaganjima.

Problem osiromašenja gradskog proračuna i sve većih nameta za lokalne samouprave od strane države. Rudić je naglasio kako su porezne reforme proteklih godina osiromašile već slabi gradski proračun s preko 4,5 milijuna kuna izvornih prihoda Proračuna, a dodatni udarac definitivno je nova porezna mjera koju uvodi Vlada premijera Plenkovića.

Problem EU fondova i kočenja države u provedbi i realizaciji istih od strane države. Naime, u samo tri godine Grad Kutina povukao blizu 30 milijuna kuna iz EU fondova a u cijelom tom putu izostala je državna odluka da se iz EU ili nacionalnih sredstava osigura tehnička pomoć u pripremi ključnih i skupih projektnih rješenja, ulaganje u infrastrukturu te pomoć u projektiranju i ishođenju dozvola.

Rudić je istaknuo svoju tri godine staru ideju i savjet Vladi za osnivanjem Fonda za regionalni razvoj koji bi omogućio udruživanje napora lokalne samouprave i nacionalne vlasti u poticanju razvojnih projekata, osiguranje povoljnijih uvjeta, a time i sigurnijeg okruženja za pokretanje poduzetničkih pothvata.

Otežavanje i sporost državnih Hrvatskih voda u pripremi EU projekta vodovoda za 11 kutinskih naselja i sustava odvodnje koji zbog svoje neefikasnosti odugovlače projekt, vraćaju proceduru na početak, probijaju rokove i time donose dodatne troškove u projektu.

Ovo nije ni prvo pismo ni prvi apel koji je Gradonačelnik Rudić uputio nadležnima i dosadašnjim hrvatskim vladama u protekle 3 godine. Aktualna gradska vlast je svakoj od Vlada RH, svakom predsjedniku Vlade i svakom ministru gospodarstva ukazivala na problem Grada Kutine koji su upravo nacionalna odgovornost i koji zahtijevaju državnu reviziju i rješenja. Do sada nije dobiven odgovor na niti jedan od tih apela niti su ponuđena neka konkretna rješenja.

Pismo Predsjedniku Vlade RH


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.