Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan bolesnika u sisačkoj bolnici

Biskup Vlado Košić predvodio misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog

Biskup Vlado Košić predvodio misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog

Povodom Dana bolesnika koji se na području Sisačke biskupije obilježava misnim slavljima u bolnicama od 9. do 11. veljače, sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak 9. veljače misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić koji je na početku i pozdravio okupljene.


_MG_5404


U homiliji obraćajući se okupljenima biskup je rekao kako slaveći Gospu Lurdsku zapravo slavimo osobitu Božju ljubav koju po Mariji Gospodin iskazuje bolesnicima. „Papa Franjo poslao je za ovogodišnji Dan bolesnika poruku koja nosi naslov „Zadivljenost Božjim djelima: Velika mi djela učini Svesilni“, a čuli smo u pročitanoj Božjoj Riječi kako je Marija došla Elizabeti u Gorje čuvši da je ona trudna i da iščekuje rođenje djeteta. I premda je i sama bila trudna, željela je doći pomoći svojoj rođakinji, ali i uvjeriti se što je to Bog učinio jer je po anđelu saznala da ništa nije nemoguće, kako je njezina rođakinja bila nerotkinja u starijoj dobi. Na tom susretu te dvije trudne žene, Marija i Elizabeta, ispjevale su dvije prekrasne pjesme. Elizabeta je rekla: ‘blagoslovljena ti među ženama, blagoslovljen plod utrobe tvoje…’, a Marija odgovara: ‘Veliča duša moja Gospodina… jer velika mi djela učini Svesilni’.

Upravo nam papa Franjo govori u svojoj poruci da se zadivljenost Božjim djelima događa u Lurdu gdje po Mariji mnogi dobivaju i više nego zdravlje tijela, a to je zdravlje i mir duše. On kaže da svi mi stojimo pod budnim pogledom Marije, kao što je to vidjela Bernardica pred špiljom u Lurdu ‘Lijepu Gospođu’. Ona koja je bila siromašna, nepismena i bolesna osjetila je tada da je Marija gleda kao osobu. ‘Lijepa Gospođa’ koja se njoj obraćala s velikim poštovanjem i bez sažaljenja je ona koja bolesnima i osobama s invaliditetom u najtežim trenucima priznaje njihovo neotuđivo dostojanstvo i misiju u životu. To je važno i za nas, da poput Marije i mi pristupamo bolesnicima s velikim poštovanjem. Svi smo mi djeca Božja pod Marijinim pogledom, a ona od nas traži da se molimo za grešnike i upravo je obraćenje poruka i Lurda i Fatime. Obraćenje da bi se čovjek obratio, da bi onda i svijet bio bolji i da bi imao svoju budućnost“, zaključio je biskup te na kraju rekao kako danas osim za bolesnike osobito moli na nakanu da naši liječnici ne odlaze iz Domovine.


_MG_5416


Na kraju, biskupu se na dolasku te upućenim molitvama za bolesnike i medicinsko osoblje zahvalio ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Misno slavlje animirao je Župni zbor iz Odre, a nakon mise biskup je i posjetio odjel interne medicine gdje je podijelio pričest pacijentima pripremljenima sakramentom ispovijedi, a koji zbog bolesti nisu mogli prisustvovati misi.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.