Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Prva Noć muzeja u Glini!

Ogromno bogatstvo povijesne i kulturne baštine

Ogromno bogatstvo povijesne i kulturne baštine

U tradicionalnu manifestaciju „Noć muzeja“koju već 11 godina provodi Hrvatsko muzejsko društvo uključila se ove godine,  prvi put, u petak, 27. siječnja 2017. godine, i Glina. Program, koji su od samog početka pratili i župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić, počeo je u Parku bana Josipa Jelačića, predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i Druge banske pukovnije.

 

nmg 2

 

Grad Glina je u ovoj prigodi pokazao ogromno bogatstvo povijesno-kulturne baštine i angažirao gotovo sve kreativne snage koje u „Gradu hrvatske himne“ djeluju. Bez obzira što nema Muzej, grad je  bio uključen u pet gradova, muzejskih atrakcija koje u ovoj Noći muzeja treba posjetiti. Gradonačelnik Stjepan Kostanjević

 

 

nmg 3m

 

Cijeli ovaj grad je Muzej, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Baština Zrinskih – budućnost Banovine projekt je kojeg je prijavila Sisačko-moslavačka županija kako bi za njegovu realizaciju osigurala potrebna financijska sredstva, dodaje župan

 

 

Noći muzeja u Glini pridružila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je sa suradnicima  pratila, u zgradi Srednje škole Glina, predstavu u povodu izložbe „Slike iz prošlosti Gline“ i razgledala maketu s utvrdama Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

 

nmg 4

 

Ministrica je pratila i program u Hrvatskom domu, gdje je bila postavljena izložba „Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija“, a predstavljene su i narodne nošnje viduševačkog kraja i izložba „Viduševac u crno-bijeloj boji“. U Hrvatskom su domu održane i projekcije filma „Od lana haljina tkana“ i filmova o prošlosti glinskog kraja i Banovine.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.