Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Mogućnosti – a ne ograničenja

Mala kuća, velika djela

Mala kuća, velika djela

Mogućnosti – a ne ograničenja, naziv je projekta Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kroz Natječaj za projekte Udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017..

S početkom drugog polugodišta u Maloj kući u Petrinji kreće program Male škole te se iz prvog polugodišta nastavlja pomoć u učenju kojeg  i ove godine provodi zaposlena diplomirana učiteljica Selma Buljubašić. U program Male škole do 31.kolovoza ove godine bit će uključeno 18 djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom dok pomoć u učenju trenutno dobiva sedmero djece s razvojnim teškoćama koja su integrirana u redovan školski program od kojih su šest polaznici prvog razreda i prošlogodišnji polaznici Male škole te jedan učenik petog i sedmog razreda s područja Siska, Petrinje, Novske, Hrvatske Kostajnice i okolnih mjesta. Osim edukativnog rada  polaznici programa uključeni su i u radnu te senzornu terapiju što omogućuje edukaciju, socijalizaciju te sveobuhvatnu izvaninstitucionalnu podršku prema boljoj integraciji djece s TUR u predškolski i školski sustav.

 

podjela diploma Mala škola

 

Već treću školsku godinu u partnerstvu s OŠ Dragutina Tadijanovića i polaznicima njihovog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju jednom tjedno tijekom drugog polugodišta u Maloj kući u Petrinji nastavlja se program Domaćinstva s ciljem aktivnog sudjelovanja učenika u pripremanju cjelovitih obroka  te upoznavanjem i obavljanjem pojedinih jednostavnih poslova i izvršavanju jednostavnih manipulativnih postupaka kako bi se ostvarila  kvalitativna promjena u općem funkcioniranju učenika sukladno njihovoj dobi. Osim Domaćinstva kroz projektne aktivnosti učenicima odjela kroz projekt su financirana tri odlaska u Zagreb na izvanučioničku nastavu i edukativni izlet te završni izlet na kraju školske godine.

 

posjeta Tehničkom muzeju zagreb

 

Uz navedene izvaninstitucionalne aktivnosti i podrške djeci i mladima s razvojnim teškoćama također će se u Maloj kući tijekom projekta jednom mjesečno pružati i podrška njihovim roditeljima kroz psihosocijalnu podršku i rad na grupnim razgovaraonicama te kroz edukativne radionice i tribine raditi na njihovom osnaživanju za kvalitetnije roditeljstvo.

Partneri u projektu su i srednje škole Sisačko-moslavačke županije, točnije Srednja škola Novska, Srednja škola Topusko, Srednja škola Viktorovac i Strukovna škola Sisak u kojima će dr. Daša Poredoš Lavor provoditi volonterski program „Moj doprinos društvu jednakih mogućnosti“. Cilj projektnih aktivnosti u srednjim školama je educirati, informirati i senzibilizirati mlade srednjoškolce urednog zdravstvenog razvoja o osobitostima života i pravima osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu; o vrstama invaliditeta i specifičnom pristupu osobama s invaliditetom, njihovom pravu na život u zajednici; stjecanje novih specifičnih znanja i vještina značajnih za konkretne profesije koje će se u svom budućem radu i djelovanju susretati s OSI kao i uključivanje srednjoškolaca u volonterski rad udruga u lokalnoj zajednici.

 

posjeta srednjim školama

 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao nositelj projekta organizirat će edukativne tribine, radionice i okrugle stolove s ciljem edukacije i jačanja senzibiliziranosti prema djeci s razvojnim teškoćama i invaliditetom, obilježavanje značajnijih datuma (Svjetski dan sindroma down 21.ožujka i 2.travnja-Dan svjesnosti o autizmu) te je za mjesec svibanj kroz projekt u sklopu obilježavanja rođendana udruge planiran veliki okrugli stol s temom „Osobe s invaliditetom – aktivni članovi zajednice“.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznalo je projekt Udruge osobe s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao projekt koji daje značajan doprinos u izvaninstitucionalnim potrebama odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju s ciljem izjednačavanja njihovih mogućnosti za školovanje i uključivanje, socijalnu integraciju te podizanje kvalitete njihova života te je za ovu školsku godinu za njegovo financirenje dodijelio UOSI SMŽ 125.000,00 kn.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.