Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Liturgija sv. Ivana Zlatoustog u sisačkoj katedrali

Liturgiju je po istočnom obredu predvodio križevački biskup Nikola Kekić

Liturgiju je po istočnom obredu predvodio križevački biskup Nikola Kekić

Druga postaja ekumenskog hoda Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Sisačkoj biskupiji bila je katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku gdje je liturgiju sv. Ivana Zlatoustog po istočnom obredu predvodio križevački biskup Nikola Kekić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i desetak svećenika.

U homiliji pozdravivši sve okupljene biskup Kekić je istaknuo kako „vođeni Duhom Svetim svi mi večeras prinosimo svoje molitve za jednu Kristovu Crkvu“. Biskup Kekić je rekao i kako je upravo ekumenizam i jedinstvo kršćana posebno na srcu svakom papi zadnjih vremena, te oni posebno nastoje da ova situacija razjedinjenosti nakon tolikih stoljeća barem malo krene naprijed.


_MG_5017


„Tako je i Isus molio na Posljednjoj večeri da svi budemo jedno. Molio je da budu jedno njegovi apostoli, oni koji su imali prilike tri godine s njim hodati i slušati ga te se uvjeriti, po onome što je činio, da je On uistinu Bog koji je sišao s nebesa i pravi Mesija kojeg su čekali. Sigurno da je Isus znao povijest i sva događanja koja će uslijediti nakon što je On uskrsnuo, te je poslao Duha Svetoga da vodi njegove učenike koji su i proširili Radosnu vijest po cijelom svijetu.

Tu Kristovu zemaljsku Crkvu vodili su ljudi i do te razjedinjenosti je došlo upravo zbog ljudskog elementa. Ta razjedinjenost je grijeh, grijeh naših prethodnika i mi nismo krivi za prošlost, ali zato Isus danas od nas očekuje da poradimo na tom zajedništvu. Sjedinjenje s Kristom je ono ćemo svi mi kršćani trebamo težiti“, poručio je biskup Kekić te u nastavku progovorio o povijesti grkokatolika u Hrvatskoj te posebnostima istočnoga obreda.


_MG_4986


Na kraju, okupljenima se obratio biskup Košić koji je zahvalio biskupu Kekiću na dolasku i predvođenju liturgije. „ Ova liturgija je, kao što je i biskup Nikola rekao, ideal koji je već ostvaren, jedinstvo istoka i zapada. Molimo zato da i oni koji još nisu pod istim pastirom i ne priznaju rimskog biskupa, nemaju puno zajedništvo s nama koji smo bilo rimske, bilo grčke, ali Katoličke Crkve, budemo svi jedno kao što ispovijedamo da vjerujemo u jednu svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu. Neka nas Gospodin koji želi da budemo svi jedno, najprije ujedini u našim obiteljima, zatim župnim zajednicama, biskupijama, pa onda i u čitavoj Crkvi i čitavom svijetu“, zaključio je biskup Košić.

Pjevanje na liturgiji uveličao je Katedralni zbor grkokatoličke katedrale Presvete Trojice iz Križevca pod ravnanjem voditelja i dirigenta Ozrena Bogdanovića.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.