Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Zahvalnice za darovanu krv: Juraj Mužanić krv je darovao 125 puta!

Sisak je grad u kojem je održana 1.akcija darovanja krvi u RH

Sisak je grad u kojem je održana 1.akcija darovanja krvi u RH

Dodjelom zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa za darovanu krv 35, 50, 75, 100 i 125 puta u Gradskom muzeju Sisak jučer je obilježen Dan darovatelja krvi. Tradicija podjele zahvalnica višestrukim darovateljima krvi organizira se već nekoliko godina, a ove godine zahvalnicu za darovanu krv 35 puta dobila je jedna osoba, za 50 puta 8 darivatelja, 75 puta 4 darivatelja, troje ih je dobilo za 100 puta, dok je za darovanu krv 125 puta zahvalnicu dobila jedna osoba. O cilju ovakve javne zahvale humanim ljudima više je rekla Željka Harčević, voditeljica aktivnosti dobrovoljnog darovanja krvi u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak:

 

 

p1180710

 

Zahvalnicu za darovanu krv 125 puta dobio je Juraj Mužanić, čovjek koji je, prije no što je napunio 65 godina, krv darovao 3 ili 4 puta godišnje. Naviku spašavanja tuđih života, koju je uspio prenijeti i na stariju kćer, ne planira prekinuti tako skoro. Krv će, kaže, prestati davati tek kad mu zdravlje to onemogući:

 

 

I sisački dogradonačelnik Marko Krička jedan je od onih koji se, manje- više redovito odazivaju akcijama darovanja krvi:

 

 

p1180716

 

Dogradonačelnik je ovom prilikom otkrio i kako su upravo u tijeku pregovori između Gradskog društva Crvenog križa Sisak i Autoprometa o mogućim pogodnostima u gradskom i prigradskom autobusnom prijevozu za darovatelje krvi. Bit će to još jedan dokaz koliko Grad Sisak drži do svojih sugrađana- darovatelja krvi, a rezultati pregovora bit će poznati tijekom ovog mjeseca. Inače, o tome koliko je tradicija ovakvog pomaganja drugima snažna u Sisku svjedoči i podatak da je prva akcija dobrovoljnog darovanja krvi u Hrvatskoj organizirana upravo u gradu na tri rijeke i to davne 25.listopada 1953.godine.

 

p1180706

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.