Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Usvojen Proračun Grada Popovače za 2017. godinu

Gradonačelnik Mišković: “Definirani plan smatramo realnim”

Gradonačelnik Mišković: "Definirani plan smatramo realnim"

Popovački su gradski vijećnici na 32. sjednici jednoglasno usvojili Proračun za 2017. godinu. Za 2017. godinu planiraju se prihodi i primici u iznosu od 61.572.957,00 kuna odnosno rashodi i izdaci u iznosu 61.589.927,00 kuna.

Obrazlažući Prijedlog Proračuna gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je kako je izrada Proračuna temeljena na podacima realizacije Proračuna do 30. studenog 2016. godine i definiranim potrebama, a najveći dio proračunskih sredstava ove godine utrošen je u području komunalne djelatnosti, oko 37 milijuna kuna, što i jest, kako je napomenuo, glavna uloga jedinice lokalne samouprave. „Realan Proračun iznosi između 32 i 35 milijuna kuna i u tim je okvirima isti realiziran posljednjih nekoliko godina. Razlika između toga i planiranog Proračuna odnosi se na obvezu Grada da u Plan uvrsti sredstva za projekte koje aplicira za sufinanciranje iz EU i domaćih fondova”- naglasio je Mišković.


sjednica-6


Najznačajnije investicije planirane u 2017. godini odnose se na dovršetak izgradnje odnosno opremanje nove osnovne škole sa športskom dvoranom u Popovači te radovi vezani za aglomeraciju čije je projektiranje završeno ove godine. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 170 milijuna kuna u što je uključen i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Potok.

Među ostalim važnim projektima ističe se proširenje Dječjeg vrtića u Popovači, izgradnja vodovodne mreže u Moslavačkoj Slatini, izgradnja mosta i spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica, uređenje i izgradnja pjašačkih staza, izgradnja kružog toka u Sisačkoj ulici, unapređenje energetskih uvjeta Pučkih domova u naseljima Donja Gračenica, Osekovo i Stružec te zgrade buduće tržnice u središtu Popovače. Navedeni će se objekti nominirati na Natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za sanaciju krovišta i stolarije Grad Popovača također planira nominirati i projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete za koji je pripremljena dokumentacija, kao i uređenje reciklažnog dvorišta.

Kada je riječ o poticanju razvoja turističke djelatnosti na ovom području, Grad Popovača i u 2017. godini nastavlja stavljati naglasak na izgradnju i uređenje Prijamnog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu koji je prijavljen za financiranje iz EU fondova. Proračunom za 2017. godinu Grad Popovača će u cilju povećanja zdravstvenog standarda na ovom području osigurati sredstva za sufinanciranje usluga labaratorija u popovačkoj Bolnici, logopeda, fizikalne terapije te nabavke opreme za potrebe ZZJZ SMŽ.


sjednica-5


Sredstva za potpore u području školstva, socijalnih potreba, poljoprivrede kao i aktivnosti udruga planiraju se zadržati na ovogodišnjoj razini, a iste će biti usmjerene na one djelatnosti koje su u proteklom razdoblju potvrdile svoj razvoj i napredak.

„Iduće godine Komunalni servisi Grada Popovače preuzimaju upravljanje stočnim sajmom, tržnicom te grobljima i mrtvačnicama. Grad će izdvojiti sredstva za početno opremanje poduzeća, a ubuduće će, vjerujemo, oni iz vastitih prihoda osigurati pozitivno poslovanje”- istaknuo je gradonačelnik te zaključio kako je pri izradi Nacrta Proračuna osnovna misao vodilja bila stvoriti pretpostavke kvalitetnim uvjetima za život kako bi se mladi zadržali na ovom području.

„Definirani Plan smatramo realnim. Nismo prezeduženi grad i milijun kuna izdvajanja na godišnjoj razini za podmirivanje kredita za izgradnju dvorane ne predstavlja nam kočincu u razvoju. Nadamo se kako mjere porezne reforme neće rezultirati značajnim padom prihodovne strane, a očekujemo i pravedniju raspodjelu sredstava naknade za rudnu rentu i u tom smo smislu već pokrenuli određene inicijative” – rekao je Mišković.


sjednica-4


Gradski vijećnici nisu imali značajnih primjedbi na Plan Proračuna te je on podržan i od strane oporbe. „Plan Proračuna u ovom trenutku smatramo zadovoljavanjem zakonske forme budući je za očekivati da će on zasigurno doživjeti rebalans. Gradonačelnik je prilikom izrade Nacrta Proračuna u isti uvrstio sve naše prijedloge kojima nam je cilj stvoriti pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih dijelova Grada Popovače, a koliko će biti ispunjena njihova realizacija to ćemo vidjeti” – naglasio je predsjednik gradskog HDZ-a Roman Rosavec.

Na 32. sjednici gradski su vijećnici usvojili i Godišnji plan i program rada Knjižnice i čitaonice kojeg je predstavila ravnateljica Nives Jurkin Stambolija, a dali su i suglasnost za provedbu ulaganja za projekt ‘Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Potok- Okoli’.

Riječ je, naime, o projektu kojeg Grad Popovača ovih dana prijavljuje na natječaj za operaciju 7.2.2. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020.


sjednica-3


Za obavljanje vijećničke dužnosti umjesto HSP-ova Marijana Belančića koji je svoj mandat stavio u mirovanje, na ovoj je sjednici prisegnula Nevenka Kundrata Carek, neizabrana kandidatkinja s kandidacijske liste ove stranke.

Vijećnici su usvojili i Odluku o prenošenju poslova upravljanja grobljima i stočnim sajmom na Komunalne servise Popovača d.o.o.
U okviru Aktualnog sata 32. sjednice od gradonačelnika i stručnih službi Grada zatraženi su odgovori na pitanja vezana za inicijativu povećanja i izmjene u naplati rudne rente, aktivnostima na projektu izgradnje Prijamnog centra na ulazu u PP Lonjsko polje u Osekovu apliciranog u suradnji s istoimenom Javnom ustanovom, planu izgradnje kružnog toka kod Konzuma u Popovači i prijavi tog projekta za sufinanciranje na Natječaj MUP-a te uređenju igrališta NK Voloder.

Izražena je i potreba postavljanja odnosno izmjene autobusnih kućica u nekoliko naselja kao i zahtjeva za stajanje većeg broja brzih vlakova na popovačkom željezničkom kolodvoru. Također je raspravljano o aktualnom postavljanju spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu kao i problematici puštanja stoke bez nadzora na području Lonjskog polja, a aktualizirano je i pitanje izgradnje pješakih staza u naseljima Podbrđe i Mikulanica, najavljenom formiranju reciklažnog dvorišta te načinu selektivnog prikupljanja i odvoza komunalnog otpada. Vijećnike je zanimalo i koliko je do sada sredstava Grad prihodovao od EU fondova te jesu li intenzivirani radovi na novoj školi.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.