Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Spomen obilježje za 54 žrtve s područja općine Majur

“Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj”

"Kostrići - najtužnije selo u Hrvatskoj"

U Majuru je u utorak, 15.studenog otkriveno spomen obilježje  u spomen na 54 žrtve , pretežno civile s područja općine Majur koji su tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine ubijeni na području četiri naselja Majura, Kostrića, Stublja i Graboštana.

Podsjetimo, s ciljem prisjećanja na žrtvu koju je majurski kraj dao za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku Općina Majur je 15. studenoga proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata s prostora Općine Majur.

Najcrnji dan dogodio se 15. studenog 1991. godine. U noći s 14. na 15. studeni 1991. je u Stublju, u svojim kućama, ubijeno 5 nevinih osoba. Nažalost tu nije bio kraj nego se pokolj nastavio u jutarnjim satima u Kostrićima kad su pobijeni u svojim domovima svi stanovnici sela Kostrići, podsjetila je u prigodi otkrivanja spomen obilježja načelnica općine Majur Klementina Karanović

 

 

Sisačko-moslavačka županija dala je velike žrtve za neovisnu i slobodnu Hrvatsku, rekao je župan Ivo Žinić

 

 

sp13 sp15

 

Previše je ovakvih mjesta na području naše županije, podsjetio je župan Žinić, a ovo spomen obilježje treba podsjećati

 

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obratio se prvo obiteljima žrtava rekavši „Želim Vam izraziti zahvalnost u ime Republike Hrvatske na trpljenju i boli koju nosite 25 godine, snazi koju imate u sebi da se nosite sa tom boli i da dalje kročite u život“

 

 

Ovo je podsjetnik da su ovi ljudi  i Domovinski rat temelj suverene, samostalne Republike Hrvatske, istaknuo je ministar Medved

 

 

Oni koji su počinili ove zločine neće mirno spavati, a mi ćemo poduzeti sve da odgovaraju za ovaj zločin, jer to je naša obveza prema žrtvi, zaključio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Spomen obilježje, djelo arhitektice Marije Kovačević iz Hrvatske Kostajnice  zajednički su otkrili Nikolina Blažević, kćerka ubijenog Nikole Delića i Ivo Solomun, sin ubijenih Antuna i Milke Solomun.

Kod spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, izaslanstvo Minsitarstva hrvatskih branitelja koje je vodio ministar Tomo Medved, izaslanstvo sisačko-moslavačke županije koje je vodio župan Ivo Žinić, izaslanstvo općine Majur koje je vodila načelnica Klementina Karanović, izaslanstva Policijske uprave sisačko-moslavačke, Oružanih snaga Republike Hrvatske, udruge proistekle iz Domovinskog rata i brojni mještani.

 

sp19 sp5

 

U ranim popodnevnim satima izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja u Kostrićima i Stublju, a sveta misa služena je u kapeli sv. Mihaela u Majuru.

Nakon otkrivanja spomen obilježja održana je promocija knjige „Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj“ autora  dr.sc. Jakše Raguža s Hrvatskog instituta za povijest.

 

sp12 sp18


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.