Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Posvećena crkva Sv. Nikole Tavelića u Repušnici

Biskup Košić posvetio crkvu i položio u oltar moći bl. Miroslava Bulešića

Biskup Košić posvetio crkvu i položio u oltar moći bl. Miroslava Bulešića

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 13. studenoga svečano misno slavlje u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Repušnici te tom prigodom u četrdesetoj godišnjici osnutka župe posvetio tu crkvu i položio u oltar moći bl. Miroslava Bulešića.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik preč. Ivan Benković, bivši župnici Alojzije Burja i Stjepan Šprajc te desetak svećenika Kutinskog dekanata. Uz vjernike ove župe koji su do kraja ispunili crkvu slavlju su nazočili i europarlamentarka Marijana Petir, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Kutine Andrija Rudić. Na početku slavlja u ime župnog pastoralnog vijeća i svih župljana okupljenima je dobrodošlicu zaželjela Ruža Vukadin.


_mg_2624 _mg_2670


U homiliji biskup Košić je izrazio radost što sudjeluje u posveti ove crkve podsjetivši kako je ova župa u svoj život krenula prije točno 40 godina iz male štalice preuređene za bogoslužni prostor. „Nešto kasnije 1981. godine kada je taj prostor adaptiran, komunisti su željeli srušiti tu privremenu bogomolju jer su bili zabranili gradnju crkve. Njezino rušenje uspjeli su spriječiti župljani koji su svojim tijelima zaustavili bagere. Dozvola za gradnju crkve nije bila dana sve dok nije došla nova slobodna Hrvatska 1991. godine. Do tada se župa snalazila u tom malom prostoru i toliko o tome da Crkva nije bila progonjena i da je postojala sloboda vjere u bivšoj državi“, poručio je biskup.


_mg_2659 _mg_2648


U nastavku govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je rekao kako nam u njemu Isus govori da ne možemo ne očekivati probleme te kako će doći vrijeme kada će i roditelji djecu i djeca roditelje, predavati na smrt.

„Sutra je blagdan zaštitnika ove župe. Prije točno 625 godina u Jeruzalemu bio je ubijen Nikola Tavelić, svećenik i franjevac, redovnik zajedno s još trojicom franjevaca. Ubili su ih muslimani kojima su oni željeli navijestiti Evanđelje, a oni su ih jednostavno sasjekli i bacili u vatru jer nisu dopuštali da im navještaju Krista. On je bio mučen zbog vjere, bio je ubijen jer je ustrajao u tome da se ne želi odreći Krista kako mu je kadija u Jeruzalemu naredio. Svet je proglašen tek 1970. godine, a bila je to ne samo kanonizacija, već i manifestacija hrvatskog narodnog bića koja je okupila Hrvate sa svih strana svijeta u slavlju proglašenja svetim prvog našeg sveca“, rekao je biskup te upoznao okupljene kako će u oltar ove crkve biti položene moći mučenika za vjeru iz našeg vremena. „Blaženog Miroslava Bulešića ubili su komunisti nakon Drugog svjetskog rata, točnije na Bartolovo, 24. kolovoza 1947. godine. Ubijen je nožem i to samo zato jer je bio katolički svećenik, jer je svjedočio svoju vjeru, a komunisti su upravo to željeli spriječiti, da se vjera živi i ispovijeda. Jučer sam bio na postavljanju kamena temeljca za džamiju u Sisku. Danas naša država dopušta svim vjernicima, bez obzira na vjersku pripadnost, da izražavaju svoju vjeru, da se okupljaju i da grade svoje bogomolje. To je nešto dobro što trebamo i mi poduprijeti jer time se gradi dijalog da ne bude više ubijanja ni po osnovi vjere ni po osnovi ideologije“.

Na kraju govoreći o jeruzalemskom hramu iz Evanđelja koji je bio simbol identiteta židovske vjere i nacije biskup je rekao kako su to za nas naše crkve te kako je ova crkva ponos Repušnice zato što se gradila u tako teškim prilikama i što je trebala borba i ustrajnost da uopće bude dopuštena gradnja.

Nakon popričesne molitve biskup je potpisao povelju o posveti koja je ugrađena u temelje crkve, a na kraju okupljenima se obratio i domaći župnik preč. Benković koji je zahvalio svima koji su se ugradili u gradnju ove crkve.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.