Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Mokri kolodij – 1854.”

…ova se tehnika danas najviše koristi u Americi

...ova se tehnika danas najviše koristi u Americi

U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji sisački fotograf Miroslav Arbutina – Arbe održao je prezentaciju starog fotografskog procesa „Mokri kolodij – 1854.”.

IMG_0053

„To je vrsta izrade fotografije koja se koristila prije 150 godina i gledajući kroz povijest fotografije može se reći da je mokri kolodij treća stepenica u razvoju fotografije nakon dagerotipije i kaleotipije.”, objasnio je Arbutina.

 

IMG_0032

„Dakle, radi se o tehnici na staklu, prelijeva se s mokrim kolodijem koji je poznat kao antiseptik za žuljeve i kurje oči, ali miješa se s jodidima, bromidima i ostalim stvarima koje dobro reagiraju sa srebrnim nitratom koji je senzibilizator. Kada se to senzibilizira i dok je ploča još mokra stavlja se u kazetu i koriste se stari fotoaparati, kao moj stariji od sto godina, zatim se eksponira i ide u tamnu komoru. Ondje se mora razvijati pri crvenom svjetlu i nakon toga fotografija izlazi van, fiksira se, ručno lakira, sa stražnje strane boja crvenom bojom i na kraju se dobije fotografija na staklu.”, opisao je Arbutina, ali i demonstrirao cijeli proces, uz pomoć Petrinjke Eme Galijan koja je imala ulogu modela.

IMG_0055

Danas se ova tehnika koristi najviše u Americi gdje mokri kolodiji nekog većeg formata i poznatih fotografa koštaju od 3 do 10 tisuća dolara.Prezentaciji je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović

Želio bih, zaključio je gradonačelnik Dumbović  da Arbutina nastavi prenositi svoje znanje na mlađe generacije i ljubitelje dobrih fotografija, a Petrinja bi dalje trebala  biti domaćin njegovih radionica.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.