Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

VInari Moslavine zajedno ka osvajanju tržišta

…o formiranju zajednice vinara

...o formiranju zajednice vinara

U prostoru Vinarije Trdenić u Popovači održan je radni sastanak zamjenika ministra poljoprivrede, Tugomira Majdaka i vinara Moslavine. Tema sastanka, kojem je nazočio i župan Ivo Žinić sa zamjenikom Marinom Piletićem te direktor SI-MO-RA-e, županijske razvojne agencije, Mario Čelan bilo je formiranje zajednice vinara.

Tugomir Majdak je u kratkoj prezentaciji ponudio vinarima, a u ovoj ih se prigodi kod Trdenića okupilo sedam, razloge i način za uvezivanje svojih proizvodnih kapaciteta i znanja u bilo koji oblik udruživanja, udrugu, zadrugu, poduzeće i slično. Župan je s dožupanom inicirao ovo okupljanje i ponudio vinarima svaku moguću pomoć Županije, posebice usluge razvojne agencije u planiranju i organiziranju ovog udruživanja, te izradu poslovnog plana, potrebnu za apliciranje na natječaje za potporu poljoprivrednicima, iz državnih, ali i izvora Europske unije.
„Cilj je udružiti što više proizvođača, prije svega obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u određenim sektorima poljoprivredne proizvodnje i ovdje smo danas kao bi animirali, motivirali i u budućnosti udružili vinare Moslavine u jednu proizvođačku organizaciju koja će uskoro imati mogućnosti ostvarivanja EU potpore kroz Europski fond za ruralni razvoj.“ – rekao je Majdak: „Naime, uskoro se završava izrada pravilnika za Mjeru 9 u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i ova mjera omogućuje potporu proizvođačkim organizacijama, koje su priznate od strane Ministarstva poljoprivrede i koje djeluju u desetak sektora proizvodnje.“ Osim vina tu su meso i mlijeko, žitarice, duhan, pčelinji proizvodi i jedna dobar set svih poljoprivrednih proizvoda. Namjera udruživanja je okrupnjivanje, zajednički nastup na tržištu, brendiranje poljoprivrednih proizvoda i bolje pozicioniranje poljoprivrednika na tržištu.
Župan Ivo Žinić želio je prije svega: „Zahvaliti zamjeniku ministra poljoprivrede, g. Majdaku što je u radnom posjetu našoj županiji prije petnaestak dana prepoznao određene stvari i ono što je bitno za ovu županiju, bitno za cijelu Hrvatsku, dakle udruživanje. Mi smo krenuli, kao županija, malim koracima, i napravili prije toga jednu zajednicu poljoprivrednih proizvođača SMŽ, u koju je uključeno osam jedinica lokalne samouprave, naša razvojna agencija i Županija. Kroz tu zajednicu provodimo naš program „Kupujmo lokalno“. Ovo je jedno novo nastojanje, gdje ćemo iskoristiti mogućnosti koje nam daju fondovi EU da udružimo, ovog trena, vinare. Uz vinare naše županije uključit ćemo i vinare s područja Ivanić Grada. Omogućit će to jedan snažniji izlazak na tržište, ali prije svega htio bih da zadovoljimo i potrebe turističke ponude u našoj županiji, a onda s određenim viškovima možemo izaći i na inozemno tržište.“
Ova je inicijativa naišla na dobar odaziv nazočnih vinara, prihvaćena je i u želji da se što prije utemelji ova udruga, već je zakazan sljedeći sastanak, još ovog tjedna, ovaj put u prostoru SI-MO-RA-e u Sisku.

Izvor: www.smz.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.