U sjećanje na pogibiju desetorice hrvatskih redarstvenika koji su 26. srpnja 1991. godine svoje živote dali u obrani Republike Hrvatske, u pounjskom mjestu Struga Banska i ove je godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježena 25. obljetnica njihove pogibije.

DSCN1915

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na cesti kod potpornog zida, mjestu junačke pogibije dvojice hrvatskih redarstvenika, Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića.

DSCN1898

Napad neprijatelja na Strugu Bansku posebno je obilježio herojski čin hrvatskih policajaca Mile Blaževića-Čađe i Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopni kamion na kojemu su se nalazila dva protuavionska topa, a ispred kojega se kretao „živi štit“ napravljen od zarobljenih mještana.

Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, Redom kneza Domagoja s ogrlicom posmrtno je odlikovan Mile Blažević.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević

 

DSCN1922

Odlikovanje, u ime Predsjednice Republike Hrvatske, supruzi poginulog redarstvenika,  Miri uručio je umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković

 

DSCN1917

Zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja uživamo danas slobodu, rekao je u ovoj prigodi, ministar u tehničkoj vladi Tomo Medved

 

DSCN1886

Da ne smijemo zaboraviti žrtvu naglasio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

Predrag Mihelčić sjeća se

Podsjetimo, braneći mještane i civile, u sukobima sa srpskim ekstremistima potpomognutima s JNA, 26. srpnja 1991. godine na oltar Domovine svoje su živote položila desetorica pripadnika MUP-a RH – dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

DSCN1923

Molitvu za poginule hrvatske redarstvenike vodio je mnsg. Juro Bogdan.

Obilježena 25. obljetnica pogibije u Strugi Banskoj
0.00(0 glasova)
Komentara(0)

Napišite komentar