Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Tehnički ministar zdravlja o Središnjem paviljonu

Nakić posjetio sisačku OB „Dr.Ivo Pedišić“

Nakić posjetio sisačku OB „Dr.Ivo Pedišić“

Ministar zdravlja u tehničkoj Vladi,Dario Nakić boravio je danas u Sisku.U sjedištu Županije, održao je radni sastanak sa županom Ivom Žinićem i njegovim suradnicima, nakon čega su zajedno posjetili sisačku Opću bolnicu „Dr.Ivo Pedišić“.

 

Obišli su zgradu stare Interne,gradilište budućeg Središnjeg paviljona i Odjel ginekologije.

 

DSCN1418DSCN1419

 

DSCN1424DSCN1430

 

Vršitelj dužnosti ravnatelja Bolnice, dr.Tomislav Dujmenović izvijestio je nakon sastanka kako je glavna tema razgovora bila izgradnja Središnjeg paviljona.

 

DSCN1442

 

 

„Ministar i svi mi dajemo podršku izgradnji Središnjeg paviljona“, rekao je Dujmenović, zahvalivši ministru i na MSCT uređaju za koji je nedavno potpisan ugovor i koji bi uskoro trebao stići u sisačku bolnicu.

 

„Kad smo dobili ovu bolnicu natrag na upravljanje, uvidjeli smo da moramo racionalizirati poslovanje naših zdravstvenih institucija“, rekao je nakon sastanka župan Ivo Žinić.

 

DSCN1437

 

 

Ipak, glavna tema sastanka s ministrom bila je izgradnja Središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice.

 

 

Središnji paviljon gradit će se na površini od 9.500 četvornih metara,ali se neće odmah urediti svih pet katova.Za početak uredit će se objedinjeni hitni prijem,dnevna bolnica,hitna kirurgija, laboratorij i hemodijaliza, a zadnja dva kata gradit će se u roh bau izvedbi.Očekuje se kako će se iz EU fondova povući 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu i 20 milijuna za hitni prijem.Kako bi se zatvorila financijska konstrukcija od 85 milijuna, preostalih 15 milijuna kuna trebala bi osigurati Županija uz pomoć ministarstava. Početak radova se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.

 

DSCN1433DSCN1434

 

 

„Priče koje kruže o tome kako od izgradnje Središnjeg paviljona neće biti ništa, nisu istinite“, kaže župan.

 

DSCN1441

 

„Razgovarali smo o nečemu što je realno, što je moguće, ne o praznim obećanjima. Jer svi smo svjesni da nam ovdje ne treba više netko tko će šetati okolo s vrećom praznih obećanja od kojih neće biti ništa.Ja sam više puta spomenuo, za mene bi bilo jednostavnije da sam hodao s lopatom i kacigom na glavi,zakopao lopatu,slikao se, otišao i nakon četiri godine bismo imali istu situaciju.Takvih primjera u Hrvatskoj imamo jako puno“, rekao je danas u Sisku tehnički ministar zdravlja Dario Nakić.

 

 

„Onaj tren kad smo se s tim suočili, sjeli smo zajedno za stol i rekli – ajmo vidjeti što stvarno možemo učiniti“, priča Nakić.

 

 

Racionalizacija je inače bila često spominjan termin u izjavama sudionika današnjeg sastanka.Racionalizaciju poslovanja u sisačkoj bolnici najavili su i župan Žinić i v.d. ravnatelja Dujmenović, a ministar je dodao kako je racionalizacijia potrebna u čitavom hrvatskom zdravstvenom sustavu:

 

 

„Naša je odgovornost da održimo naš zdravstveni sustav da ne kolabira, jer u suprotnom se oni koji nemaju novca neće moći liječiti“, rekao je Nakić.

 

Dugovi bolnice,bolnički limiti, zadržavanje mladih medicinskih kadrova,mogućnost nabavke uređaja za magnetsku rezonanciju, ali i izmjenjena mreža hitne medicinske pomoći, također su bile teme sastanka s tehničkim ministrom zdravlja.

 

Nedavnom reorganizacijom ove mreže, podsjetimo, općine Dvor i Topusko ostale su bez dežurstava hitnih medicinskih timova radnim danom u noćnim satima te vikendima i blagdanima.Županija je nastali problem odlučila riješiti sredstvima iz vlastitog proračuna, pa će iz sredstava povišenog zdravstvenog standarda financirati nastavak ovih dežurstava iznosom od 250.000,00 kuna mjesečno.U budućnosti, najavio je župan, ovaj će se problem pokušati riješiti preraspodjelom ljudi i tehnike.

 

Ministar ipak smatra kako je reorganizacijom mreže hitne medicinske pomoći podignut zdravstveni standard:

 

„Imamo još dodatna dva Tima 1 s liječnikom koji se nalaze u Hrvatskoj Kostajnici i Glini.To je dovelo do dodatnih izdvajanja HZZO-a na razini mjesečnoj oko milijun kuna.Mislimo li da ćemo potrošiti više? Ne.Jer će se pacijenti obraditi tamo, bliže svojoj kući i neće se nepotrebno vozikati do bolnice gdje ćemo na taj način postići dodatne uštede. S druge strane jasno nam je da bi svako mjesto i svaka sredina htjeli imati, ako ne bolnice, onda barem hitnu. Ali isto tako trebamo biti racionalni, trebamo shvatiti da ne možemo imati tim hitne tamo gdje ćete imati pregled jednog pacijenta dnevno”, kazao je Nakić.

 

Vršitelj dužnosti ravnatelja Opće bolnice „Dr.Ivo Pedišić“, Tomislav Dujmenović i župan Ivo Žinić informirali su ministra i o nedavno potpisanom sporazumu s Hrvatskim katoličkim sveučilištem o suradnji u području znanstveno-nastavne, istraživačke i stručne djelatnosti.

 

Današnjem sastanku nazočio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Fedor Dorčić.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.