Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Ivo Žinić: Ponosan sam na godinu iza nas

…o mladima i ulaganju u obrazovanje

...o mladima i ulaganju u obrazovanje

Slaveći današnji dan, Dan Sisačko-moslavačke županije i rođendan velikih hrvatskih sinova Antuna i Stjepana Radića osjećam neizmjeran ponos. Ponos na bogatu povijest naše županije, ponos zbog hrabrosti i snage naših branitelja kojih se i danas prisjećamo. Ponosan sam na našu tradiciju, uspjehe, trud hrvatskog čovjeka i posebno na uspjehe naše mladosti.

Ponosan sam i na godinu iza nas u kojoj sam kao župan Sisačko-moslavačke županije sa svojim suradnicima radio na projektima koji već pokazuju rezultate, a samo nastavak takvog rada i reda kojeg smo uveli dovest će nas do željenih rezultata.
Sisačko-moslavačka županija danas otvara vrata svim svojim građanima, usmjerena prema napretku, inovativnosti i znanju. I dalje posebno vrednujemo i nagrađujemo izvrsnost mladih kroz Zakladu Iskra, a svake godine stipendiramo novih 70 učenika jer to ulaganje je najsigurniji zalog budućnosti SMŽ-a.

Stoga su najveći projekti u našoj županiji vezani uz obrazovanje jer se u ovome trenutku u Sisačko-moslavačkoj županiji grade dvije nove škole – osnovna škola u Popovači i Obrtnička škola u Sisku, obnavljaju i dograđuju deseci postojećih škola.
Posebno ističemo dva nova programa u našim školama, a riječ je o uvođenju toplih obroka u sve osnovne škole naše županije kako bismo svoj djeci osigurali barem 3 topla obroka na tjedan. Ponosan sam i na uvođenje e-dnevnika u svakoj školi koje ćemo tako i na simboličan način uvesti u 21. Stoljeće.

Svoj govor nisam slučajno počeo pričom upravo o mladima i ulaganju u njihovu budućnost. Oni su nam posebno važni jer ih je sve manje, a naša županija postaje sve starija i sve rjeđe naseljena. Cjelovitim programom demografske obnove koji sadrži 5 mjera pomažemo mladim obiteljima i poručujemo im da nam je stalo da ostanu u našoj županiji. Pomažemo tako novčanim iznosom od 3000 kuna za svako treće i iduće dijete, subvencioniramo školsku kuhinju , učeničke i studentske stipendije za djecu u obitelji s troje i više djece. Obiteljima s više djece čak omogućujemo i odmor u pola cijene u našim Top Termama u Topuskom.
Naravno, kako bismo zadržali sve mlade u našoj županiji svjesni smo da im moramo osigurati radna mjesta i egzistenciju. Zato nismo odustali od naših gospodarskih mjera koje polako,ali sigurno pokazuju pozitivne rezultate.Samo kroz mjeru sufinanciranja kamata na poduzetničke kredite otvorili smo više od 300 novih radnih mjesta i spasili od gašenja još 308 radnih mjesta. I dalje pomažemo obrtnicima, posebno onim tradicijskim i umjetničkim, a nismo zanemarili ni poticaje u turizmu.Svake godine prilikom kreiranja poticajnih mjera za razvoj malog gospodarstva osluškujemo upravopotrebe samih obrtnika i njihovih predstavnika u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije.

U ovoj prigodi moram istaknuti vrlo dobru suradnju sa Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i obrtnicima kao i sa Hrvatskom gospodarskom komorom SMŽ i gospodarstvenicima.
S ponosom mogu reći kako ostvarujemo i nekoliko velikih projekata. Do kraja ove godine bit će završen Dom za starije i nemoćne osobe u Glini. Ovaj objekt, vrijedan 32 milijuna kuna, moći će primiti 75 korisnika, a u njemu će zaposlenje naći stanovnicinaše županije.

Iduće godine kreće izgradnja središnjeg paviljona u sisačkoj Općoj bolnici, projekt vrijedan 85 milijuna kuna. Iako su mnogi željeli da se ovaj projekt ne realizira – moram ih razočarati jer stanovnici Sisačko-moslavačke županije dobit će novi i moderni središnji bolnički paviljon s hitnim bolničkim prijemom, dnevnom bolnicom, laboratorijem i odjelom za hemodijalizu.

Također moram se pohvaliti kako je v.d. ravnatelj naše bolnice jučer potpisao ugovor sa ministrom zdravlja i tvrtkom Simens o nabavci novog CT uređaja koji će omogućiti rano dijagnosticiranje bolesti, što je bitan preduvjet za zdravlje naših građana. Očekujemo kako ćemo do kraja godine nabaviti i uređaj za magnetsku rezonancu.

Osnivamo i Muzej Banovine koji će okupiti povijesnu i kulturnu građu Banovine te je predstaviti javnosti na nekoliko lokacija u županiji. Pokrenuli smo i projekte obnove kulturnih i povijesnih znamenitosti poput utvrda Zrin i Gvozdansko.

Neću zaboraviti ni poljoprivredu kao ključnu granu našeg razvoja. Uz to što smo u nepromijenjenom iznosu od gotovo 3 i pol milijuna kuna nastavili poticati poljoprivrednu proizvodnju pokrenuli smo i danas svima poznati projekt „Kupujmo lokalno“.
Osnovali smo mrežu trgovina u kojima se prodaju isključivo proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt ne samo da je zaživio već donosi dobre rezultate. Uskoro otvaramo i nove trgovine u županiji, ali i izvan nje. Pozivam i vas da postanete vjerni kupci naših lokalnih proizvoda.

Naša domaća autohtona sorta vina već je pronašla put do ljubitelja vinske kapljice i stolova mnogih ugostitelja. Projekt Moslavačka vinska cesta primjer je dobre prakse kojom udruženje profesionalnih vinara zajednički promovira svoje proizvode s naglaskom na autohtonu sortu – škrlet. Ovo vino označava se kao „izvorno hrvatsko“ čime se upotpunjuje turistička ponuda Sisačko-moslavačke županije. Škrlet kao brend postaje novi sinonim za Moslavinu te osigurava opstanak i nastanak novih vinara na području Sisačko-moslavačke županije.

Značajna sredstva ulažemo u razvoj turizma i turističku promociju naše županije jer želimo da budemo prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma.
Isto tako puno izdvajamo za potrebe unapređenja i razvoja lovstva, te ističem dobru suradnju sa Lovačkim savezom SMŽ i lovačkim udrugama.

Zahvaljujući sredstvima Europske unije u Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro će biti razminirano više od 13 milijuna četvornih metara poljoprivrednih površina.Riječ je o projektu vrijednom 91 milijun kuna koji se financiraju sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U pripremi je projekt za razminiranje preostalih 6,8 km2 poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti preko 45 milijuna kuna, te bi nakon toga u našoj županiji ostalo za razminirati oko 70 km2 šumskog zemljišta. Očekujemo da bi do kraja 2018.g. naša županija bila oslobođena od mina.

Sredstvima Europske unije financirani su i naši projekti Učini obr(a)t, 3D tvornica budućnosti, Centar za ljevarstvo – SIMET te INEMAD te se zahvaljujem Tehničkim školama i Metalurškom fakultetu na dobroj suradnji.

Ponosni smo i na sufinanciranje EU projekata našim školama koje u apliciranju na natječaje zaslužuju svaku pohvalu. Nedavno organiziranom edukacijom potičemo ih da u tome budu što bolji. Više od pola milijuna kuna svake godine uložimo u sufinanciranje EU projekata naših škola pa se možemo pohvaliti da su uz našu pomoć organizirani utrka solarnih automobila SOELA i prva izložba električnih automobila, a završila je i njena druga inačica te projekt 3D tvornica budućnosti. Ova tri projekta proveli su učenici i djelatnici Tehničke škole Sisak, uz partnerstvo Tehničke škole Kutina, te zbog toga predstavnici sisačke Tehničke škole danas primaju županijsku nagradu.

 

ivo 2

Prepoznali smo njihove rezultate i trud, kao što prepoznajemo, vrednujemo i nagrađujemo trud, rad i rezultate mladih sportaša, glazbenika,znanstvenika.Volio bih da ih sve mogu osobno primiti i čestitati, ali želim to učiniti sada. Čestitam svima koji našu županiju čine boljim mjestom za život.

Svakako ne smijemo zaboraviti značajna ulaganja za rad raznih udruga u kulturi, socijali, zdravstvenoj zaštiti, umirovljenicima koje imaju značajnu ulogu u našem društvu provedbom svojih projekata i programa, te im ovom prigodom čestitam i zahvaljujem na svemu što čine u cilju podizanje kvalitete življenja u našoj županiji.

Izuzetno dobru suradnju imamo sa Vatrogasnom zajednicom SMŽ, DVD-ima i Javni postrojbama te ih u ovoj prigodi pozdravljam i zahvaljujem na suradnji.

A osim davnog junaštva ratnika Gvozdanskog moramo slaviti i naše hrabre hrvatske ratnike Domovinskoga rata. Ova im županija odaje dužno poštovanje za sve što su učinili i čine za Hrvatsku. Pratimo rad braniteljskih udruga te smo upravo za projekte njih 25 izdvojili više od 700.000 kuna. I danas uz mene stoje pripadnici 57. samostalne bojne „Marijan Celjak“ iz Siska koji upravo danas obilježavaju 25. obljetnicu svoje postrojbe.

 

ivo 3

Također istaknuo bi dobro suradnju sa sisačkom biskupijom, biskupom, svim župnicima, vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama.

Hvala svim djelatnicima županije, ravnateljima i direktorima županijskih ustanova, mojim zamjenicima te vijećnicima Županijske skupštine, što svi zajedno pokušavamo kroz osobni angažman, kroz naše odluke i projekte stvarati bolju budućnost.
I na kraju želim zahvaliti gradonačelnicima i načelnicima naše županije s kojima imam vrlo dobru suradnju, a zajedno realiziramo mnoge projekte. Naša je zadaća raditi na poboljšanju standarda naših građana, a ne se preko njih baviti politikantstvom. Izbori su blizu i za kampanje uvijek ima dovoljno vremena.
Za prave poteze i odgovornu politiku zadnji je čas.

Kada danas pogledam Sisačko-moslavačku županiju vidim čvrste i stabilne temelje, red i transparentnost, suradnju i ostvarivanje projekata. Vidim mnoge probleme i zapreke, ali i vidim i nadu i snagu za njihovo rješavanje.Želim da tako nastavimo i dalje, da poteškoće vidimo kao izazove i nastavimo nizati uspjehe na dobrobit svih građana našeg kraja.
Svima vama, kao i svim žiteljima županije čestitam naš dan, Dan Sisačko-moslavačke županije!


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.