Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Dan Obrtničke komore SMŽ

Trenutno aktivna 1962 obrta

Trenutno aktivna 1962 obrta

Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije koja na ovim prostorima bilježi tradiciju komorskog oblika udruživanja dugu 146 godina danas je obilježila svoj Dan.

Tom prigodom održana je u Sisku i svečana sjednica Skupštine Županijske komore.

 

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Afolf Cvanciger  čestitao je obrtnicima njihov dan,ali i napomenuo kako je recesija među njima uzela svoj „danak“.Na području naše županije djeluju 1962 obrta.

 

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec čestitao je svim majstoricama i majstorima, zahvalivši im što svoje vrijeme i trud ulažu kako bi mlađim generacijama prenosili vještine i znanja.

 

 

Suradnja Županijske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije je dobra.Potvrdili su danas i predsjednik Županijske komore Adolf Cvanciger i župan Ivo Žinić, koji je podsjetio kako ove godine, Županija iz proračuna ulaže 5.350.000 kuna u poticanje obrtništva kroz osam različitih mjera.

 

 

Kao najvažniju županijsku mjeru istaknuo je program Poduzetničnih kredita .

 

 

U narednom razdoblju, najavio je Žinić,planiraju raspisati i natječaje kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji, subvencije za poticanje inovacije u poduzetništvu, subvencije za uvođenje normi i sustava upravljanja kvalitetom, sufinanciranje turističkih projekata i sl.

 

Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija obraćajući se obrtnicima naše županije istaknuo je, između ostalog, kako je plan ove Vlade smanjiti parafiskalne namete koji opterećuju obrtnike.

 

 

Svi govornici, obrtnicima su čestitali i poželjeli bolje dane, a svečana sjednica, osim za dobre želje bila je prigoda i za dodjelu priznanja  – uručene su diplome za 12 novih majstora, potom prizanja „Šegrt Hlapić“ najboljim učenicima trećih razreda za obrtnička zanimanja, priznanja najboljim majstorima stručnim učiteljima, priznanja za organizacijski rad, zahvalnice obrtničke komore, posebna priznanja,nagrade likovnog natječaja pod nazivom „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“ te priznanje za životno djelo koje su ove godine dobili Branko Majić iz Kutine i Josip Lovreković iz Petrinje.

 

Inače, obilježavanje Dana Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije počelo je jutros u prolazu sisačke Name, ispred prostora Obrtničke komore, otvaranjem izložbe obrta u sklopu projekta Učini obr(A)t.

 

Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, koji provodi Sisačko-moslavačka županija u suradnji  sa županijskom Obrtničkom komorom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje  – Područnim uredom Sisak.

Izložbu je otvorila zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević.

 

 

U okviru projekta,jedna od aktivnosti bila je i obilazak 18 osnovnih škola kojima je osnivač Županija kako bi obrtnici učenicima pokušali približiti deficitarna zanimanja.

 

 

Ovaj projekt, rekla je zamjenica župana vrijedan je 367 tisuća kuna, od čega 292 tisuće kuna iz Europskog fonda.

 

Na izložbi koja se danas mogla pogledati u prolazu sisačke Name, posjetiteljima su se predstavili škole i partneri koji su sudjelovali u projektu Učini Obr(a)t, a učenici Strukovne škole Sisak pripremili su i prigodnu modnu reviju.

 

DSCN0596

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.