Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Leksikon radija i televizije

U Leksikonu predstavljen i Radio Quirinus

U Leksikonu predstavljen i Radio Quirinus

U godini obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT − HTV) Hrvatska radiotelevizija izradila je i danas predstavila drugo,  izmijenjeno i nadopunjeno izdanje Leksikona radija i televizije. Polazeći od prvoga izdanja iz 2006., drugo je izdanje Leksikona nadopunjeno novim pojmovima  i sadržajima, što ga čini vrijednim i zanimljivim tekstom te važnim zapisom o stvaranju i razvoju Hrvatske radiotelevizije od početaka do danas.

leksikon

„Ovo nije isključivo leksikon Hrvatske radiotelevizije, negoleksikon radija i televizije u cijelosti. Za tu je širu sliku zaslužna upravo Hrvatska radiotelevizija, jedan od najstarijih medijau jugoistočnoj Europi. Kao javni radiotelevizijski servis Hrvatska radiotelevizija zaduženaje za očuvanje trajnih vrijednosti hrvatskoga društva, što se ogleda u nizu programa i sadržaja. Ovaj Leksikon, koji ponovno izdajemo u godini za nas važnih obljetnica, dodatno oslikava tu našu predanost i obvezu, ali nas istodobno i podsjeća na sva naša postignuća i potiče da budemo još bolji u budućnosti“, istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.

Leksikon radija i televizije sastoji se od dviju cjelina – abecednoga dijela te dijela priloga – ujedno nudeći vrijedne podatke o elektroničkim medijima u širemu smislu.U abecednome dijelu čitatelj može pronaći sve hrvatske nacionalne i regionalne televizije te radiotelevizijske sustave u svim europskim i poznatijim svjetskim državama, nacionalne i regionalne radijske postaje, popis osoba važnih za povijest radija i televizije u Hrvatskoj i svijetu te važne pojmove o radiju i televiziji, programima i sadržajima.

leksikon 1

„U odnosu na prvo izdanje vrlo je malo pojmova ostalo isto, većina je dorađena, proširena, neki su pojmovi napisani prvi put, uveden je znatan broj novih osoba, tehničkih pojmova i povijesnih događaja“, naglasio je glavni urednik Leksikona radija i televizije Mirko Galić. „Osim toga, u ovome je izdanju prvi put iscrpno opisana povijest Hrvatske radiotelevizije i  ljudi koji su je stvarali. Time je Leksikon postao doista vrijednim i važnim pojmovnikomte zapisom ključnih događaja i bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije na koju možemo biti iznimno ponosni“, dodao je Mirko Galić.

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.