Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dubovečak: Zbog odluke ministra Nakića sisačka će bolnica postati ubožnica

Na njegove je navode odgovorio i župan

Na njegove je navode odgovorio i župan

 

 

Odlukom ministra zdravlja Darija Nakića od izgradnje novog središnjeg paviljona sisačke opće bolnice neće biti ništa, barem ne u prvotno zamišljenom obliku. Naime, kako stoji u dopisu kojeg je 25.ožujka Ministarstvo zdravlja poslalo na adresu Miroslava Dubovečaka, tadašnjeg sanacijskog upravitelja OB Dr.Ivo Pedišić, ministar je izrijekom poručio da se projekt izgradnje paviljona obustavlja, otkrio je Miroslav Dubovečak, bivši sanacijski upravitelj OB Dr. Ivo Pedišić na danas održanoj konferenciji za medije:

 

 

Od ukupno 18 projekata iz područja zdravstva, određenih kao projekti koji bi se financirali iz europskih fondova, samo su dva projekta- onaj bjelovarske i sisačke bolnice došli do posljednje faze projektne dovršenosti. Niti jedan od ta dva projekta ne uklapa se u viziju novog ministra zdravlja prema kojoj u obzir dolazi izgradnja novih bolničkih objekata jedino ukoliko je cijena njihove izgradnje manja od 50 milijuna kuna. Novi natječaj koji je ministar najavio uključivat će upravo takav limit. Kako će se na njega moći javiti i druge bolnice i obzirom da u sisačkoj bolnici sad moraju ići u izradu nove projektne dokumentacije, nitko ne može jamčiti da će sisačka bolnica proći na tom natječaju. Upravo od takvog scenarija strahuje Dubovečak:

 

 

Odustajanjem od izgradnje novog paviljona stanovnici Sisačko- moslavačke županije umjesto unaprijeđenja zdravstvene skrbi, suočit će se s padom kvalitete zdravstvenih usluga:

 

 

U predloženoj novoj mreži bolnica sisačka bolnica se uopće ne spominje, ni kao regionalna ni subregionalna bolnica. Znači li to da ju se ciljano namjerava svesti na hitni prijem koji će samo transferirati pacijente prema većim zdravstvenim središtima:

 

 

Kao razlog odustajanja od izgradnje novog paviljona sisačke bolnice u ministarstvu navode uštede. No pitanje koje se postavlja kada se dođe na temu ušteda jest moraju li se one provoditi baš na bolnicama koje vape za ulaganjima u opremu i ljudstvo kao što je upravo slučaj sa sisačkom bolnicom:

 

 

Kao sanacijski upravitelj vodio sam se jedino kriterijima stručnosti i znanja, politiku u vođenju bolnice nisam dopuštao, istaknuo je Dubovečak i prozvao prije dva dana imenovanog v.d. ravnatelja zbog kriminala koji se događao za vrijeme dok je bio na čelu upravnog odbora bolnice za vrijeme županice Lovrić Merzel:

 

 

Ipak, zbog pacijenata mu je zaželio uspjeh:

 

 

Imajući na umu činjenicu da je projekt u svojoj provedbi došao do te faze da su i izvođači radova već izabrani, ono što slijedi moglo bi predstavljati težak financijski udarac za ionako već siromašnu županiju:

 

 

Osim o ovoj, Dubovečak je na konferenciji govorio i o odluci ministra o vraćanju bolnica na upravljanje Županijama. Da je to loša odluka, nije se ustručavao otvoreno reći:

 

 

Miroslav Dubovečak s mjesta sanacijskog upravitelja sisačke OB smijenjen je prije dva odlukom župana Sisačko- moslavačke županije, Ive Žinića. Na navode kako on podupire odluku ministra o obustavi izgradnje središnjeg paviljona, župan odgovara kako se radi o dezinformacijama koje plasira suprotna politička opcija u, očito već započetoj kampanji za lokalne izbore:

 

 

Ovaj projekt je prevažan za stanovništvo ove županije i naš cilj može biti jedino unaprijeđenje zdravstvene zaštite, nastavio je Žinić odbacivši mogućnost revidiranja projekta:

 

 

Opciju revidiranja projekta župan ne podržava, čak ni po cijenu suprotstavljanja stranačkom kolegi Nakiću:

 

 

Dubovečak je na današnjoj konferenciji ustvrdio kako je tražio sastanak sa županom, ali do njega nije došlo:

 

 

Bivši je ravnatelj također napao i županovu odluku o imenovanju Tomislava Dujmenovića za v.d.ravnatelja bolnice. Kako je Dujmenović visokopozicionirani član HSP-a dr.Ante Starčević, radi se o očiglednom političkom imenovanju. Te je optužbe župan također odbacio:

 

 

Dubovečak je na kraju konferencije na kojoj je apelirao na medije da javnim pritiskom na Ministarstvo utječu na promjenu odnosa prema Sisku i cijeloj županiji rekao i kako se nada da Sisku i ovoj županiji to nije učinjeno namjerno, već možda iz neznanja ili nepažljivosti. Što je na djelu, saznat ćemo uskoro.

 

P1150842

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.