Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

„Skok u Znanost“ ide dalje

U Dječjem odjelu sisačke Narodne knjižnice i čitaonice

U Dječjem odjelu sisačke Narodne knjižnice i čitaonice

Projekt „Skok u znanost“ u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak nastavlja se sutra predavanjem Angeline Adamović, profesorice iz Srednje škole Viktorovac na temu „Svježe iz svemira“, najavila je voditeljica projekta Marina Draženović Pleša.

 

 

Uzgoj voća i povrća na drugim planetima još uvijek spada u znanstvenu fantastiku, no zahvaljujući napretku u uzgoju bilja na Međunarodnoj svemirskoj postaji, možda će se uskoro preseliti u stvarnost.Naime,astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji već su uspješno uzgojili cvijet ciniju,a pojeli su crvenu salatu koju su također sami uzgojili. Kako im je to pošlo za rukom, u čemu je važnost tehnologije uzgoja bilja u Svemiru za dugotrajna putovanja Svemirom i može li se ta tehnologija primijeniti i za uzgoj na Zemlji saznat ćete na predavanju „Svježe iz Svemira“ koje, podsjećamo još jednom, u Dječjem odjelu sisačke Knjižnice počinje u četvrtak, 12.travnja 2016. u 12 sati.
Predavanje je prilagođeno uzrastu 5-ih,6-ih,7-ih i 8-ih razreda osnovne škole.

 

U srijedu, 13. travnja, „Skok u znanost“ donosi predavanje na temu „Znanstvenofantastična stvarnost“.Održat će ga Sandrino Požežanac, student Akademije dramskih umjetnosti.

 

13_4_sandrino

 
Skoro 100 godina prije Julesa Verna hrvatski pisac Brne Zamanja u epskoj pjesmi Zračni brod opisao je oblijetanje zemaljske kugle; Vernovi junaci romana Put na Mjesec već 1870. godine odletjeli su na Mjesec; 1902. godine raketa u filmu Put na Mjesec Georgesa Meliesa pogodila je Mjesec u “oko”, a Zvjezdani ratovi su predvidjeli tehnologiju koju danas koristimo.
Ono što je nekad bila znanstvena fantastika, danas su tehnološka dostignuća. Ovo predavanje prikazat će nam koliko su znanstvenofantastična djela utjecala na razvoj tehnologija.

Prilagođeno uzrastu 7. i 8. razreda osnovne škole te 1., 2., 3. i 4. razreda srednje škole.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.