Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Obilježen u Mošćenici

Obilježen u Mošćenici

Danas 4.travnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.Proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005.  Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju.

Međunarodnom kampanjom želi se ne samo ukazati na opasnost od mina već i potaknuti na solidarnost i pomoć osobama stradalima od mina i njihovim obiteljima te podsjetiti globalnu zajednicu na važnost rješavanja ovog problema.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje, površina minski sumnjivog prostora u Hrvatskoj trenutno iznosi 465 četvornih kilometara na području 9 županija i 69 gradova i općina, gdje se prema raspoloživim minskim zapisnicima još može naći oko 45 tisuća mina te ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cjelokupan minski sumnjiv prostor obilježen je s preko 13 tisuća znakova upozorenja o minskoj opasnosti.Naša, Sisačko-moslavačka županija druga je županija u Hrvatskoj po zagađenosti minsko – eksplozivnim sredstvima, odmah iza Ličko-senjske.
Na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, delegacija Grada Petrinje na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem položila je vijenac i zapalila svijeće kod spomenika žrtvama iz Domovinskog rata te spomenika žrtvama koje su na mošćeničkom području stradale od mina.

 

P1140560P1140561

 

 

„U samo jednoj ulici u Mošćenici, u desetak godina, mine su odnijele više od deset ljudskih života.Nema snažnijeg primjera i  opomene na minsku opasnost od toga“,rekao je Dumbović.Podsjetio je i na brojne donatore koji su posljednjih godna pomagali u raščišćavanju minskog problema:

 

P1140568

 

 

Prisjetio se petrinjski gradonačelnik i žrtava mina – civila i pirotehničara.

 

 

P1140563P1140566

 
Podsjećamo, nedavno je u Sisku potpisan Ugovor o doniranju sredstava za razminiranje minski sumnjivog područja Sisačko-moslavačke županije i to Kotar šume u Petrinji.Ugovor su potpisali predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).

American Chamber of Commerce in Croatia – Američka gospodarska komora u Hrvatskoj od 2001. godine organizira humanitarne večere u svrhu prikupljanja sredstava za razminiranje.Kroz četrnaest dosadašnjih akcija „Večer za sigurne korake“ prikupljeno je više od 8,5 milijuna kuna.Na humanitarnoj „Večeri“, održanoj 5. studenog prošle godine u Zagrebu prikupljena su sredstva u iznosu od 257.900,00 kuna.Pokrovitelj događaja, Vlada SAD-a donirat će još 25.000 USD (približno 170.000,00 kuna).Ukupno je riječ o iznosu od oko 427.000,00 kuna.

Sva donirana sredstva bit će utrošena za razminiranje minski sumnjivih područja naše županije, konkretno Kotar šume kod Petrinje.Riječ je o površini od oko 50.000 četvornih metara.Početak radova planiran je za svibanj ove godine.

 

Prema sadašnjim planovima, problem zagađenosti minama u Hrvatskoj bi trebao biti riješen do 2019. godine.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.