Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Svjetski je dan borbe protiv tuberkuloze

Naša županija već dvadesetak godina na vrhu po broju novooboljelih

Naša županija već dvadesetak godina na vrhu po broju novooboljelih

Danas, 24. ožujka obilježava se Svjetski dan tuberkuloze.

Datum je izabran u u spomen na dan kada je dr.Robert Koch 1882.godine otkrio uzročnik tuberkuloze – bakteriju Mycobacterium tuberculosis.

Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako praktički može zahvatiti bilo koji organ: limfne čvorove,kožu,mozak,kosti i zglobove,probavni,mokraćni i genitalni sustav. Simptomi ove bolesti su nekarakteristični.Obično je prisutan umor,opća slabost,subfebrilne temperature,gubitak apetita i mršavljenje,pojačano noćno znojenje te suhi nadražajni kašalj,koji kasnije može biti popraćen iskašljavanjem. Kod težih oblika bolesti može se pojaviti krv u iskašljaju,bolovi u prsima i otežano disanje.Tuberkuloza je izlječiva bolest,ali se nakon izliječenja ne stječe imunitet od ponovnog obolijevanja.

„Tuberkuloza je tvrdokorna bolest.Već nekoliko puta se u povijesti svjetske medicine mislilo da smo na tragu njezina iskorijenjivanja, no uvijek bi se vraćala uzimajući smrtni danak po cijelom svijetu“, kaže liječnik Boris Vrga, specijalist za plućne bolesti i tuberkulozu, subspecijalist pulomolog, voditelj Odjela za plućne bolesti i produženo liječenje s palijativnom skrbi u Petrinji.

 

 

Nažalost, kaže doktor Vrga,naša županija je već dvadeset godina na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju novooboljelih od tuberkuloze.

 

 

Usprkos skromnim uvjetima, petrinjski Odjel za plućne bolesti postiže dobre rezultate u liječenju tuberkuloze:

 

 

Doktrina liječenja tuberkuloze se promijenila,kaže liječnik.Nekada je liječenje trajalo godinama – sada otprilike šest mjeseci.

 

 

Petrinja ima dugu tradiciju stacionarne pulmologije – ove godine navršava se njezina 70.obljetnica.

Iako se posljednjih godina o sudbini Pulmologije u Petrinji spekulira, podaci o broju oboljelih u našoj županiji kao i socijalna slika stanovništva koje si ne može priuštiti troškove putovanja i liječenja u drugim sredinama, govore o nužnosti njezina opstanka.U prilog tomu idu i stručnost,iskustvo i rezultati ovdašnjeg medicinskog osoblja kao i jedinstveni položaj bolnice u nezagađenom, čistom okolišu.Podršku Odjelu dao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prilikom današnjeg posjeta na Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

 

P1140304

 

 

Šansu za petrinjsku Pulmologiju dr.Vrga i gradonačelnik Dumbović vide i u Europskim fonodovima , u čemu je, obećao je gradonačelnik, Grad spreman dati svu moguću potporu.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.