Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

2 milijuna i 300 tisuća kn za udruge iz kulture i civilnog sektora Grada Siska!

Na dva natječaja javile su se 123 udruge od kojih je njih 97 dobilo sredstva

Na dva natječaja javile su se 123 udruge od kojih je njih 97 dobilo sredstva

2 milijuna i 300 tisuća kuna iznos je koji će ove godine dobiti udruge iz područja kulture te udruge civilnog sektora Grada Siska. Na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Siska danas su prezentirani rezultati Javnog poziva za dodjelu sredstava u kulturi i Natječaja za dodjelu potpora projektima i programima udruga građana za 2016. godinu. Na Javni poziv i Natječaj objavljenim prošle godine u rujnu javile su se ukupno 123 udruge s 222 programa. 900 tisuća kuna dodijeljeno je udrugama iz područja kulture, dok je za projekte udruga građana odobreno milijun i 400 tisuća kuna.

Brojke u ovom slučaju govore puno o kulturnoj politici Grada Siska. Iako je  ovogodišnji proračun Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo smanjen, sredstva namijenjena udrugama civilnog društva nisu se smanjivala. Razlog je jednostavan; upravo u djelovanju udruga nalazi se dio rješenja kako pokrenuti stanje u našem gradu nabolje. Od takve politike nećemo odstupati, rekla je gradonačelnica Siska istaknuvši kako je Sisak grad bogat ljudima, idejama i kreativnim potencijalima:

 

 

P1140043

 

Dva su zakona koja smo se morali držati prilikom provedbe Javnog poziva i Natječaja, otkrio je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo. U slučaju Javnog poziva riječ je o Zakonu o financiranju javnih potreba u kulturi, dok je za Natječaj nadležan Zakon o udrugama:

 

 

Na današnje uručivanje ugovora pozvani su predstavnici četiri udruge. Damir Kukuruzović, čovjek najodgovorniji za brojne uspjehe Siscia Jazz kluba, među ostalim i prošlogodišnju titulu najboljim jazz klubom u Hrvatskoj, ponosan je na kvalitetnu suradnju s Gradom Siskom:

 

 

P1140050

 

Igor Kovač, voditelj ureda PRONI Centra za socijalno podučavanje osvrnuo se na desetogodišnju suradnju s Gradom Siskom koja se u najvećoj mjeri temeljila na radu s mladima. Ta suradnja je bila iznimno plodonosna, a vjerujem da će takva biti i i budućnosti, uvjeren je Kovač:

 

 

P1140052

 

Sisačka HVIDRA ove godine u planu ima provedbu 3 projekta: izdavanje slikovnice „Obrana Siska u Domovinskom ratu- učimo kroz igru“, „Pružimo im ruku- Kreativko“ i „Više od 20 godina s Vama i za Vas“, kaže Stjepan Lugarić, predsjednik HVIDRA-e:

 

 

P1140054

 

Udruga slijepih grada Siska i dijela Sisačko-moslavačke županije na Natječaj se javila s dva projekta, otkrio je Danko Tomanić,  predsjednik Udruge koja je prošle godine obilježila 60. godišnjicu djelovanja. Njenom uspješnom radu u budućnosti pridonijet će i danas potpisani ugovor s Gradom Siskom:

 

 

P1140047

 

Iako danas dodijeljena financijska sredstva nisu velika i nisu zadovoljila sve prijavljene udruge, ovo je ipak minimum ispod kojeg se neće ići, naglasili su na kraju konferencije predstavnici aktualne sisačke vlasti. Recimo još da će tijekom današnjeg dana na stranicama Grada Siska biti objavljena i imena ostalih udruga kojima su odobrene financijske potpore, dok će na njihove adrese stići pripadajući primjerci ugovora.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.