Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Napastovanje žena u Koelnu zaslužuje osudu

„Svako nasilje zaslužuje osudu, za nasilje nema opravdanog razloga.”

„Svako nasilje zaslužuje osudu, za nasilje nema opravdanog razloga."

U novogodišnjoj noći Europu su potresle zastrašujuće vijesti o masovnim seksualnim napadima na žene i silovanjima u njemačkom gradu Koelnu. Ubrzo se pokazalo kako Koeln nije jedini slučaj, već su seksualna napastovanja žena prijavljena u nekoliko većih njemačkih gradova, ali i u Švedskoj, Finskoj, Austriji i Švicarskoj.

Zabrinutost oko ovih događaja te strah oko njihova ponavljanja potaknuo je u Europskom parlamentu raspravu o eliminaciji seksualnog uznemiravanja i nasilja nad ženama na javnim mjestima. Kako počinitelji nisu bili građani Europske unije, nego mahom migranti, vodila se veoma žustra rasprava oko njihove integracije i poštivanja europskih vrijednosti.


Petir EPP


„Svako nasilje zaslužuje osudu. Za nasilje nema opravdanog razloga i ne postoje uvjeti pod kojima se ono može dopustiti“, rekla je hrvatska zastupnica Marijana Petir uključivši se u raspravu. Petir je ujedno i članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta te je u svome govoru upozorila kako ovi zastrašujući zločini sežu mnogo dalje od pitanja zaštite žena i borbe protiv nasilja nad ženama. „Ti stravični događaji osim žrtava, u prvi plan stavljaju počinitelje tih strašnih zločina. Ne smijemo generalizirati i osuđivati sve izbjeglice i migrante zbog toga što se dogodilo, ali ne smijemo niti zanemariti činjenicu da nasilje nisu počinili građani EU“, istaknula je.

Suočeni s time da zastupnici ljevice pokušavaju nasilje nad ženama staviti u drugi plan te na svojevrstan način opravdati počinitelje, Petir se založila za suočavanje s odgovornošću počinitelja. „To smo dužni ne samo prema ženama žrtvama nasilja, nego i prema svim izbjeglicama koje su pobjegle od rata potražiti zaštitu u Europi jer i o njihovoj sigurnosti  i dostojanstvu moramo voditi računa“, apelirala je.

„Europska unija je izgrađena na vrijednostima. Europska unija vjeruje u dostojanstvo žene. Europska unija štiti temeljne slobode i prava žene. Europska unija ne prihvaća nasilje nad ženama ni u kojem obliku“, bila je jasna Petir podsjećajući na europske vrijednosti koje je Europa obvezna štititi i koje, kako je rekla, moraju prihvatiti svi oni koji žele u Europi pronaći svoj dom – privremeni ili trajni.

Poštivanje europskih vrijednosti, kulture i zakona preduvjet je za život u Europskoj uniji, smatra zastupnica, a s njome su se složili i kolege iz Europske pučke stranke. „Borba protiv nasilja uz promicanje vrijednosti u koje vjerujemo, integracija i interkulturalni dijalog – to su  ključne stvari na kojima moramo raditi“, zaključila je.

U Europskoj uniji, kao niti u državama članicama, ne postoji konsenzus po ovom pitanju, negira se veza između masovnog dolaska migranata i masovnih napada na žene. S jedne strane vlada mišljenje kako je ovo pitanje javnog reda i mira, a neki su visoki dužnosnici i političari išli čak toliko daleko da su za nasilje okrivili žene žrtve nasilja. S druge strane stoji činjenica da su za masovna nasilja nad ženama odgovorni migranti te se želi zaštititi žene, ali i izbjeglice koji s tim napadima nisu imale veze inzistirajući na očuvanju i zaštiti europskih vrijednosti i poštovanju europskog zakonodavstva.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.