Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Predstavljena knjiga biskupa Košića “Ljubav svemu se nada”

Naslov knjige „Caritas omnia sperat – Ljubav svemu se nada“ sadrži moto, misao vodilju napisanu u biskupskom grbu Vlade Košića

Naslov knjige „Caritas omnia sperat – Ljubav svemu se nada“ sadrži moto, misao vodilju napisanu u biskupskom grbu Vlade Košića

Predstavljanje knjige pjesama, crtica i molitava sisačkog biskupa Vlade Košića “Ljubav svemu se nada” održano je u srijedu 16. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su okupljenima predstavili prof. Ivan Golub, pjesnikinja Željka Šemper, urednik Stjepan Juranić i autor. Pjesme interpretirala prof. Nikolina Mesić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je pijanistica Ana Tomšić.

Govoreći o knjizi prof. Golub se prisjetio studentskih dana biskupa Košića, kada je jedan dio pjesama i nastao, te je istaknuo kako je ova knjiga nadasve ispovijest autora. „Naslov knjige „Caritas omnia sperat – Ljubav svemu se nada“ sadrži moto, misao vodilju napisanu u biskupskom grbu Vlade Košića. Kao te tri riječi tako i knjiga ima tri dijela, jedan stihovni i dva prozna. Knjiga je to ljubavi i nade u vjeri, a postavljena je kao putopis, odraz putovanja unutarnjim i vanjskim svijetom, vođena po načinu dnevnika. Knjiga je nadalje neka vrsta ispovijesti u sva tri svoja sloja. U njoj se nalaze kao posebnost biblijske aktualizacije tj. biblijska zbivanja primijenjena na sadašnja životna zbivanja i suvremena stanja“, rekao je prof. Golub.



Pjesnikinja Željka Šemper rekla je kako je rukopis ove knjige zbirke dobila prije nekoliko godina te kako je prilikom svakog čitanja otkrivala nešto novo i sve veće dubine napisanog. „Pomislih kako je ovo nešto sasvim drugo od onoga što smo navikli čitati s potpisom biskupa Košića. Nisu ovo teološke rasprave, meditacije ili kronologije ratnih događanja. Zbirku „Ljubav svemu se nada“ usuđujem se opisati riječima velikoga Tina ‘Ta besjeda je lomača i dužan sam je viknuti, ili ću glavnjom planuti’. Zaista, u ovoj zbirci se prepoznaje susret čovjeka i Boga. I to ne čovjeka kojeg rekonstruiramo i prilagođavamo sadašnjem vremenu, ovo je susret čovjeka i Boga, kakvog je Bog stvorio i zamislio. Naravno da nismo uvijek spremni za takav susret i zapravo možda su pjesnici jedini spremni te trenutke ovjekovječiti“, rekla je predstavljačima te dodala kako je cijela zbirka jedna velika propovijed i ohrabrenje svakom čitatelju.



Urednik knjige Stjepan Juranić istaknuo je kako je bio vrlo težak put da bi ta knjiga ugledala svjetlo dana. „Biskup Košić se uvijek dvoumio oko njezina izdavanja, sve dok mi ovo proljeće nije poslao rukopis i rekao ‘ako misliš da vrijedi objavi’. S obzirom da sam određene dijelove već vidio, kako bih potkrijepio svoje uvjerenje da je to odličan rukopis angažirao sam dva vrsna stručnjaka: prof. Jožu Skoka i prof. Ivan Goluba. U konačnici oni su doista i potvrdili da taj rukopis zaslužuje da se ukoriči. Danas ovdje možemo reći da imamo biskupa pjesnika i ovo je velika stvar za sve nas koji ga poznajemo, a i za Sisačku biskupiju“, rekao je Juranić.

Na kraju okupljenim se obratio biskup Košić koji je zahvalio svima koji su bili uključeni oko izdavanja ove knjige i predstavljanja , a posebno uredniku Juraniću na čiji je poticaj i ugledala svijetlo dana. „Ovako pripremljena knjiga pjesma i crtica, bez molitvi, bila je pripremljena već 2008. godine i trebalo je malo hrabrosti i poticaja….Ako vam ovi redci u bilo čemu ikada barem malo otvore ne samo moju dušu, nego što bi još više želio, ljubav koja se nada, svjetlo koje obasjava vašu dušu, bit ću radostan i zahvalan Bogu za dar riječi koja je u ovoj knjizi našla svoj izraz, a odraz možda, ako Bog to želi, u nama i našim dušama“, zaključio je biskup Košić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.