Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Misa zahvalnica povodom Dana zahvale župe Voloder i završetka 48. Voloderske jeseni

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 13. rujna u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu misu zahvalnicu povodom župnih Dana zahvale i završetka 48. Voloderskih jeseni

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 13. rujna u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu misu zahvalnicu povodom župnih Dana zahvale i završetka 48. Voloderskih jeseni

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 13. rujna u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu misu zahvalnicu povodom župnih Dana zahvale i završetka 48. Voloderske jeseni, najstarije hrvatske manifestacije posvećene berbenim običajima, vinogradarstvu i vinu.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, o. Mariano Passerini iz Družbe Sinova Bezgriješne i domaći župnik vlč. Nikola Majcen. U crkvi ispunjenoj vjernicima od kojih su mnogi bili obučeni u tradicionalne narodne nošnje, slavlju je nazočio i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković sa suradnicima.



U homiliji biskup je istaknuo kako se vjernici pridružuju slavlju Voloderskih jeseni i raduju zbog plodova koje Bog dariva u vinogradima, voćnjacima i poljima, te je ovo misno slavlje zahvala Bogu na tim darovima. „Možemo reći da nam Bog daje svoje darove kako bi nas ohrabrio na našem putu da ustrajemo i kako bismo jednom primili vječne plodove spasenja, a koji nadilaze svaku ljepotu ovih zemaljskih plodova. Zašto su nam potrebni i ti zemaljski trenuci da se nad njima zastane i Bogu zahvali? Rekao bih da su nam ti trenuci potrebni da možemo ustrajati kada nas pritisne kušnja, kada dođu nevolje, kada se ne događa sve kako smo si zamislili, nego nas pogodi patnja i trpljenje“, rekao je biskup.

U nastavku biskup se dotaknuo i blaga narodnih nošnji prisutnih na slavlju ističući kako je njihov vez odraz prisutnosti Duha Svetoga u našim starima. „To ne bi bilo moguće bez vjere u Krista, bez svjetla odozgo, jer je sva ljudska kultura izraz duha, onog nebeskog, a ne zemaljskog. Kultura uzdiže čovjeku srce i duh bilo da je to lijepa književnost, glazba, slikarstvo, kiparstvo, arhitektura. Kada ne bi bilo duha u čovjeku on bi još i danas živio u pećini. Zato i ta umjetnost koju su njegovali naši stari, a koju prate i ovi dani proslave Voloderskih jeseni, također svjedoči o tim plodovima ljudskog duha. I kada gledamo te plodove čovjekova duha i njegove suradnje s Bogom ostanemo zadivljeni. I što drugo onda može čovjek učiniti nego Bogu zahvaliti… Zato zahvaljujemo i na toj kulturnoj baštini, ali i na onim poljoprivrednim kulturama i darovima, koje su privrijedile ljudske ruke koje nam je dao Bog“, zaključio je biskup Košić.



Na kraju, na predvođenju slavlja te riječima potpore i poticaja biskupu je zahvalio vlč. Majcen. „Božja darežljivost blagoslivlja naš rad, daje mu da raste, a nama da imamo kruh svagdašnji, a Božji Duh pokreće u nama svaku dobru ideju i stvara pravo zajedništvo, kao ovo danas među nama, te nam daje snagu kako bismo činili dobro“.

Misno slavlje animirao je zbor mladih „Antunovo srce“.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.