Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župna crkva Svete Marije Magdalene u Selima

Gradnja župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima započela je postavljanjem temeljnog kamena 1. travnja 1759., a dovršena i posvećena je šest godina kasnije 23. lipnja 1765. godine.

Gradnja župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima započela je postavljanjem temeljnog kamena 1. travnja 1759., a dovršena i posvećena je šest godina kasnije 23. lipnja 1765. godine.

Predstavljanje knjige „Župna crkva Svete Marije Magdalene u Selima – 250. obljetnica posvećenja“ održano je u petak 24. srpnja u župnoj crkvi u Selima. O knjizi su govorili urednici Spomenka Jurić i Stjepan Vego, te domaći župnik vlč. Mato Sukalić, a predstavljanju su nazočili kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, voditelj duhovne priprave fra Darko Tepert i brojni župljani.

Gradnja župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima započela je postavljanjem temeljnog kamena 1. travnja 1759., a dovršena i posvećena je šest godina kasnije 23. lipnja 1765. godine. Podignuta je zaslugom župnika Matije Šanteka, koji je upravljao župom u Selima od 1752. do 1811. godine. Osim izuzetne arhitekture ova crkva ima i posebno mjesto zbog iluzionističkog oslika unutrašnjosti. Oslikana je prema načelima kvadrature, te osim iluzije trodimenzionalnosti, daje i iluziju kvadrature u kontinuiranom prijelazu između stvarnog i slikanog prostora. Crkva posjeduje i posebno vrijedne orgulje koje je izradio Joannes Franciscus Jenechek, graditelj češkog porijekla. Postavljene su 1777. godine i do danas su sačuvane u izvornom stanju. Ove orgulje su cjelovito sačuvano djelo ovog majstora i proglašene su organološkom kulturnom baštinom. Ova knjiga kojom dominiraju fotografije velikog formata donosi na jednostavan i razumljiv način pregled ovih i brojnih drugih zanimljivosti i činjenica.

Na početku, ispričavši nekoliko manje poznatih činjenica o gradnji ove crkve voditeljica Ureda za kulturu Biskupije i urednica Spomenka Jurić istaknula je kako iako je do danas još uvijek nepoznat projektant ove crkve, a koji zasigurno pripada kulturi visokog austrijskog baroka, ona je svojom izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina i jedna je od najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske.

 

Govoreći o knjizi predstojnik Ureda za odnose s javnošću Biskupije istaknuo je kako se ideja o ovakvoj publikaciji već duže razvijala i kako je postojala realna potreba za njom kako bi se ovaj biser arhitekture prikazao u pravom sjaju, a ova obljetnica pokazala se kao pravi trenutak za njeno objavljivanje. Iako je tema knjige župna crkva, skoro polovica knjige posvećena je životu župe i župljana kroz fotografije od kraja 19. stoljeća sve do 2015. godine, čineći tako vrijedan spomenar.

Na kraju okupljenima se obratio i domaći župnik vlč. Mato Sukalić koji je zahvalio urednicima, Biskupiji i svima uključenima u ovoj projekt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.